Het grote browseronderzoek

Er worden veel publicaties gedaan rond het gebruik van browsers. Daarbij zie je allerlei verschillende procenten, afhankelijk van onderzoek tot onderzoek. Zelf krijgen we ook vaak de vraag welke browsers het meest gebruikt worden. Voor velen zullen ook volgende vragen herkenbaar overkomen:

• “Waarom moeten we rekening houden met Firefox, wordt dit al veel gebruikt?”
• “Moeten we in ons design nog rekening houden met Internet Explorer 6?”
• “Lukt het Google om door te breken met Chrome, hun ‘nieuwe’ browser?”
• …

We kunnen de cijfers die we terug vonden op internet doorspelen en zo deze vragen beantwoorden. Maar wat je zelf doet, doe je beter. Dus trokken we even op onderzoek.

Laten we even beginnen met een algemeen overzicht. Hiervoor bekeken we gegevens uit verschillende Analytics accounts. Er werd een variatie aan websites gekozen, gaande van een online meubelshop, over een site om eten te bestellen, langs job-sites, nieuws & magazine-sites tot een blog over online marketing (je raadt nooit welke..). In totaal registreerden we op deze sites van 1 oktober tot en met 31 december meer dan 5,5 miljoen bezoeken.

Browser usage oct-dec 08

Op het eerste zicht geen schokkende cijfers. Het lijkt vooral dat Firefox niet echt aan een opmars bezig is. De browser hangt al een tijdje stabiel rond de 20%. Uiteraard zijn er grote verschillen van sector tot sector. Bij een website over meubels bijvoorbeeld zien we dat Firefox slechts een aandeel heeft van 14%. Als we dan de gegevens van deze blog bekijken zien we dat Firefox 31% van onze bezoekers aanbrengt. Volgens de tabellen van W3Cschools hebben zij zelfs 44% van hun bezoekers via Firefox.

Google blijkt geen vuist te kunnen maken met Chrome, al laten ze wel Opera achter zich. De Mac gebruikers zijn ook redelijk goed vertegenwoordigd met een kleine 4%, al zullen hier wel enkele Safari-fans met andere besturingssystemen bij zijn.

Hoe zit het dan met oude brower, Internet Explorer 6? Laten we de gegevens van Internet Explorer even meer in detail bekijken.

IE version usage oct-dec 08

Internet Explorer 6 blijkt nog een zeer groot marktaandeel te hebben. Wordt dit normaal niet automatisch geupdate naar versie 7? Zetten veel mensen deze updates uit, of zijn er andere, duistere, reden hiervoor..?

IE 8 bekijkt het allemaal nog even vanop een afstand, klaar om binnenkort de grote sprong te maken. Gelukkig, en toch jammer genoeg, zien we een zeer klein aandeel voor nog oudere versies van Internet Explorer. Nu we de onderverdeling binnen Internet Explorer kennen kunnen we even het totaalbeeld bekijken.

Browser detail usage oct-dec08

Zoals je ziet moet je dus weldegelijk rekening houden met versie 6 van Internet Explorer. Al moet een site natuurlijk niet helemaal op dezelfde manier werken in deze browser. Het marktaandeel zal alleen maar zakken in de toekomst. Je zal dus zelf de afweging moeten maken of de uren die je nodig hebt om die paar details er perfect te laten uitzien in IE 6 wel nodig zijn.

Tussen Belgische en Nederlandse browsergebruikers zien we geen grote verschillen. De Nederlanders lijken wel iets meer gebruik te maken van de alternatieve browsers, dit zien we bij alle versies die geen Internet Explorer zijn. Ook IE 7 is in Nederland duidelijk meer ingeburgerd dan in België. In België houden meer mensen vast aan IE 6.

Tot zover de belangrijkste conclusies. Er zijn natuurlijk nog een hele hoop cijfers die getoond en besproken kunnen worden, maar je moet nog het bos door de bomen kunnen zijn natuurlijk.

12 Comments

 1. Jan van Vlimmeren

  15 months ago

  Voor veel grote bedrijven gaat upgraden vaak gepaard met kosten aan het intranet, hardware, allerhande custom web-based applicaties, … . Vandaar dat zij niet echt geneigd zijn om even snel over te schakelen op een nieuwe browser. Wellicht dat ze de overstap wel zullen maken als hun informatica-park vernieuwd wordt. Het zou me niet verbazen mocht IE8 snel IE7 voorbijsteken en de definitieve doodsteek voor IE6 betekenen.

 2. Tom Bogaert

  15 months ago

  Mooi onderzoek Jan!

  Heeft er iemand een idee wat de doelstellingen waren met chrome bij de lancering? 5% marktaandeel na 6 maanden, ofzo? Gewoon om te checken of Google zich hierbij mispakt heeft.

 3. Thomas

  15 months ago

  Die grote rode brok stoort me! Op zich vertelt dit onderzoek niets wat we nog niet wisten maar wel leuk om het nog maar eens bevestigd te zien. Ben je van plan om dit soort onderzoek ook in de toekomst nog te doen? Ik ben benieuwd of er over pakweg 6 maanden veel verschil te zien zal zijn.

 4. We zouden dit graag per kwartaal bekijken. het volgende onderzoek kan je dus begin april verwachten. Zo kunnen we inderdaad duidelijk de evoluties opvolgen..

  @Tom: Ik denk niet dat ze speciaal een percentage voor ogen hadden of toch vermeld hebben bij de lancering. Ze wouden gewoon een extra concurrent voor IE. Ze geloofden niet genoeg in Firefox op zich, dus daarom het maar zelf doen zullen ze gedacht hebben. Een beetje de koude oorlog tussen Google en Microsoft opdrijven dus.

 5. Jan van Vlimmeren

  15 months ago

  @Jan & Tom: Leuk wordt ook om te zien hoe de relatie tussen Google en Firefox verloopt. Google was en is één van de grote geldschieters voor Firefox. Google heeft nu echter bij hun Google Pack firefox naar de achtergrond verschoven ten voordele van Chrome. In (waarschijnlijk) een tegenreactie is in Rusland nu Yandex de default search engine voor Firefoxgebruikers (Yandex dat daar de marktleider is).

 6. Navin Poeran

  15 months ago

  Ik had je artiekel via m’n mobile gelezen, vond het heel goed. Kon het toen niet meer terug vinden :(
  Net zag ik het op ekudos :D

  Anyway, je artikel vind ik heel mooi. Vooral nu ik weet dat er echt veel mensen zijn die IE6 gebruiken.

 7. Tom Michiels

  15 months ago

  @ Jan VV: Naast Yandex in Rusland heeft FF in China een akkoord met Baidu. Dat geeft ze enorm veel slagkracht in de Aziatische markt.

  @ Jan VDE: Heb je een idee van de evolutie van de browsers op mobile devices? Ik denk aan de BlackBerry Browser, Opera for Mobile, PlayStation Portable, etc.

 8. Tom,

  De mobile visitors geregistreerd door GA zijn verwaarloosbaar. Alles hangt rond de 0,00 of O,01%. HTC en Playstation 3 zijn de best scorende volgens een kort overzicht. Nergens wordt merlding gemaakt van de iPhone, deze bezoekers worden gewoon bij Safari geregistreerd zonder specifieke vermelding van mobile.

  Natuurlijk moet ook gezegd worden dat de geteste sites nog niet volledig toegankelijk zijn voor mobiles.

 9. Tim

  15 months ago

  Komt daar nog eens bovenop dat er een groot deel mobiele bezoekers niet kunnen worden gemeten…

 10. Tom Michiels

  15 months ago

  hoe komt dat? Is daar een oplossing voor?

 11. Tim Ceuppens

  15 months ago

  Omdat de meeste mobiele browsers (standaard) geen JavaScript ondersteunen.

  Het is mogelijk om het JavaScript te vervangen met een afbeelding, maar dan nog staat in de meeste gevallen de ondersteuning voor afbeeldingen standaard uit.

 12. Edwin Waelbers

  13 months ago

  Gebruiksvriendelijke recente browser en andere statistieken voor België kan je hier vinden:

  Browser Statistieken België – Juni 2010
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *