Reputation Management dankzij Norton Top Search

Norton, de producent van de alombekende anti-virus software, komt met iets nieuws op de proppen: Norton Top Search. Norton is ervan overtuigd dat dit zal helpen bij het reputation management van jouw persoon.

Het enige wat je moet doen is je naam opgeven en vervolgens kan je het ‘top result’ een eigen invulling geven. Norton maakt hiervoor gebruik van Google AdWords.

 

Online Reputation Management voor jezelf

Je kent het wel: je typt je naam in Google in en krijgt als één van de eerste resultaten beschamende foto’s van op Facebook te zien waarop je jezelf niet van je beste kant toont. Het overkomt de besten wel eens…

Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat je reputatie geen rake klappen krijgt? Want stel dat je weldra wilt gaan solliciteren, dan wil je dat je eerste indruk, offline of online, de beste is. En dat is wat Norton Top Search belooft.

Op nortontopsearch.com kan je jouw naam invoeren (zoals die op Facebook staat). Vervolgens moet je een titel, een url en een beschrijving opgeven. Dan kan je nog een preview bekijken en vervolgens moet je jouw identiteit verifiëren via Facebook. En klaar is kees! Het eerste wat iemand te zien krijgt (of dat zou volgens Norton toch moeten) is een zoekresultaat dat jij zelf bepaalt.

En aangezien het gratis is, kan je het normaal gezien aanpassen aan je situatie. Of je nu op zoek bent naar een job en je online reputatie en identiteit wil beschermen of je een wel heel origineel huwelijksaanzoek wilt doen…

Tips voor Online Reputation Management

Het goede is dat Norton ook nog enkele (zeer goede) tips geeft voor online reputation management die niet alleen voor personen van toepassing zijn maar ook voor bedrijven:

  • Gebruik Google Alerts om te weten wanneer iemand content gerelateerd aan jouw naam heet geüpload
  • Maak een profiel aan op een groot sociaal netwerk zoals Facebook, Google Plus en/of LinkedIn. Profielen op zulke sites ranken meestal hoog waardoor je ook de eerste organische resultaten kan innemen met content die jij bepaalt
  • Start en onderhoud een blog die je geregeld update met content die jij kiest
  • Koop een domeinnaam met jouw naam
  • Verbind je verschillende social media profielen met elkaar en link ook naar sites waarmee je geassocieerd wilt worden zoals je blog

De laatste tip gaat echter niet zo goed werken bij bedrijven. De laatste tip is namelijk dat je vraagt om content waarin jouw naam te laten verwijderen door diegene die het gepost heeft. Met de snelheid van de sociale media is dat echter niet zo makkelijk en al zeker niet voor bedrijven. Als je echter alle bovenstaande tips combineert, is de kans groot dat negatieve zoekresultaten naar beneden geduwd worden en hopelijk zelfs naar de tweede of derde pagina.

Ik vraag me ten slotte af hoeveel dit Norton gaat kosten. Als enkele honderdduizend mensen zo’n advertentie aanmaken, kunnen de kosten wel eens gaan oplopen. Hoewel het kopen van een naam als keyword niet veel zal kosten, maar enkele clicks per naam is al genoeg om een aardige rekening te vormen. In de terms & conditions staat ten slotte wel dat het momenteel gratis is ‘until further notice’.

Je reputatie kan dus letterlijk en figuurlijk iets waard worden…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *