Er beweegt wat op Pinterest – letterlijk. Ontdek de promoted videos

pinterest videos

Filmpjes en videotutorials nemen de sociale media over. Dit betekent niet dat we allemaal Duracell-konijnen zijn die verdrinken in de informatie en zich alleen maar kunnen concentreren op dingen die niet te veel moeite kosten. Of misschien wel, maar dat is het punt niet. Het punt is: het aantal videohandleidingen op Pinterest is gestegen met maar liefst 60% en dat is het platform uiteraard niet ontgaan. Vorige maand antwoordde Pinterest op die trend met de lancering van gesponsorde video’s. Daarmee zet het een vastberaden stap op de videomarketingmarkt, en kruist het de degens met onder meer YouTube en Facebook (met zijn Live Videos). Even inzoomen op die promoted videos van Pinterest

 pinterest videos

Pinterest: meer dan alleen maar prentjes

Pinterest kennen we allemaal als een digitaal prikbord, maar de tijd dat je er alleen foto’s kon ophangen, is allang voorbij. Het platform biedt merken sinds kort de mogelijkheid om how-to’s, sneak peeks en andere gesponsorde filmpjes te ‘pinnen’ om de betrokkenheid van klanten te vergroten. En in tegenstelling tot de bekende videokanalen, gaat Pinterest nog een stap verder met die promoted videos. Het sociale netwerk koppelt aan elk filmpje namelijk een aantal ‘featured Pins’, die net onder de video verschijnen. Je kunt ze handmatig selecteren, dus die cruciale keuze hoef je gelukkig niet aan een of ander ondoorgrondelijk algoritme over te laten.

Als je weet dat maar liefst 67% van de mensen die filmpjes bekijkt, zegt erdoor geïnspireerd te zijn om actie te ondernemen, wordt het belang van ‘featured Pins’ meteen duidelijk. Die gerelateerde en makkelijk aanklikbare afbeeldingen verwijzen lezers meteen door naar pagina’s die verband houden met de voorgestelde producten of merken en nodigen uit om er zelf mee aan de slag te gaan.

pinterest videos

Waarom de pijlen richten op Pinterest?

Elke maand komen wereldwijd zo’n 100 miljoen mensen op Pinterest terecht om nieuwe ideeën op te doen. Meer dan de helft daarvan gebruikt het netwerk om producten te leren kennen of te kopen: een indrukwekkende 55%, tegenover slechts 12% voor andere socialenetwerksites. Zeggen dat de Pinners openstaan voor de boodschappen van bedrijven is dus een understatement van formaat. En aangezien – laatste cijfer in deze paragraaf, promise – bedrijven sowieso 75% van de content produceren, hoefde Pinterest die twee zaken maar met elkaar te verbinden. Dankzij promoted videos kunnen bedrijven hun inspirerende filmpjes delen met mensen die ernaar op zoek zijn, én het hen makkelijker maken om die ideeën zelf uit te proberen.

Pinterest ging in een eerste fase in zee met bekende testers als Garnier en Universal Pictures. Het resultaat (als we de Pinterest-promomachine op haar woord mogen geloven)? Hogere ‘completion rates’ én meer betrokkenheid.

Over cijfers en centen

Bij Pinterest respecteren ze het ‘meten is weten’ marketingmantra. De gesponsorde video’s spelen bijvoorbeeld alleen af als je er voorbij scrolt. Zodra je stopt met scrollen, stopt de video. Je moet er dus op klikken om hem te kunnen bekijken (Pinners die klikken, worden overigens niet doorgestuurd naar een andere site), wat voor meetbare impressies zorgt. Door de volgende aspecten te tracken, geeft Pinterest een duidelijk beeld van wat je potentiële klanten uitvreten:

  • Het aantal vertoningen
  • Het aantal weergaves (en tot hoever het filmpje bekeken wordt)
  • Het aantal klikken dat het filmpje genereert

Hoe je dat zaakje moet bekostigen? Bedrijven betalen op CPM-basis: ze bieden dan op een kost-per-duizend-impressies en Pinterest optimaliseert hun advertentie zodat ze een zo groot mogelijk publiek bereikt. Het maximaal aantal keren dat iemand eenzelfde filmpje te zien krijgt, kun je ook instellen, zodat je geen kostbare impressies verspilt aan Pinners die je video al veel te veel hebben zien passeren.

Voordat je die cameraploeg inhuurt…

Als dit als muziek in je oren klinkt, moeten we je enthousiasme nog heel even temperen. De gesponsorde video’s zijn momenteel namelijk alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk beschikbaar. Voordat je verontwaardigd je laptop dichtklapt: deze teaser is hét moment om werk te maken van een zakelijk Pinterest-account.

Je neemt namelijk het best voldoende tijd om eerst je merk op Pinterest uit te bouwen en een trouwe aanhang te verzamelen. Zo kun je meteen ook eens uittesten welk effect niet-gesponsorde video’s sorteren. Die verschijnen als statische beelden in de feed, en je kunt er ook geen zelfgekozen content onder hangen… maar je hoeft er geen geld aan uit te geven en leert het medium door en door kennen, zodat je helemaal klaar bent als de promoted videos naar het Europese vasteland overwaaien. 3-2-1, start!

 

 

Executive Summary

Vorige maand lanceerde Pinterest promoted videos voor bedrijven. We nemen de mogelijkheden onder de loep.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *