Microsoft wordt steeds meer ‘social’ dankzij overnames Skype & GroupMe

In mei raakt bekend dat Microsoft Skype zou overnemen voor maar liefst $8,5 miljard wat Microsoft meteen een stuk meer ‘social’ maakt. Kort daarna raakte nieuws bekend over een geheim project Tulalip en nu maakt Skype bekend dat het GroupMe overneemt. Hoewel de overnamedeal nog niet volledig rond is, is deze overname toch goed nieuws voor Microsoft!

Skype zelf zegt dat GroupMe na de overname dus ook opgenomen wordt in de diensten van Microsoft en dat er zeker enkele opportuniteiten zijn voor de mobiele diensten van zowel Skype als Microsoft. Deze overname toont trouwens ook aan dat grote internetbedrijven als Microsoft, Facebook en Google er steeds meer aan doen om een ‘total experience’ te bieden aan hun klanten. Een opmerkelijke trend die eigenlijk al langer aan de gang is.

Internetbedrijven gaan voor een volledige online experience

Kijk bvGroupMe_Skype_Microsoft. naar Google. Zij startten als zoekmachine en begonnen dan hun diensten uit te breiden naar een blogsite (Google Blogs), een videosite (YouTube), een advertentie- en analyseplatform (AdWords & Analytics), een sociaal netwerk (Google Plus), een muziekdienst (Google Music), een fotodienst (Google Photos), …

Al die bedrijven (Microsoft, Facebook, Google en zelfs Apple) willen het internet worden waarbij ze hun klanten een total experience bieden zodat deze hun ‘domeinen’ niet meer hoeven te verlaten. Jammer genoeg voor Microsoft hinken zij op dat vlak een beetje achterop en hopelijk zijn de overnames van Skype en GroupMe dus geen vijgen na Pasen…

Wat betekent GroupMe nu voor Microsoft?

Eerst en vooral moeten we bekijken wat Skype zal beteken voor Microsoft. Volgens de Product VP van Skype zal Skype centraal komen te staan binnen Microsoft. Weldra zullen we dus integraties van Skype zien in de Windows smartphones die volgens Skype zelf verder gaat dan bij andere mobiele besturingssystemen. Daarnaast zal het, zoals verwacht, ook verscheidene MS producten met elkaar verbinden zoals Windows (Office??), Windows Mobile en Xbox. Ten opzichte van online gaming is Skype zeker en vast een pluspunt voor Windows!!

The real-life social network

GroupMe is eigenlijk een uitbreiding op de diensten van Skype. Via GroupMe kan je ‘instant’ chatten in groep, dus met alle contacten uit je gsm. En dat gebeurt ofwel via internetconnectie ofwel via SMS. Het is ook mogelijk om een conference call te starten met je contacten of om een privaat gesprek te voeren met één van je contacten (Direct Message). Daarnaast heeft GroupMe ook nog de mogelijkheid je locatie toe te voegen aan je berichten en ten slotte hebben ze sinds kort ook een Q&A-functie (momenteel nog in bèta).

Het sterke punt van GroupMe is iets wat voor velen, waaronder Mark Zuckerberg, het probleem van social media is, namelijk het indelen en groeperen van vrienden en contacten. Iets wat Skype trouwens ook nog niet onder de knie had, totdat het GroupMe overnam natuurlijk. De visie over social media en de toekomst ervan van zowel Skype als GroupMe sluiten op elkaar aan en daarom ging GroupMe in op het voorstel van Skype terwijl het eerder nog een overnameaanbod van Twitter weigerde.

Beide bedrijven willen samen met Microsoft social media naar een nieuw niveau brengen, namelijk het meer afstemmen ervan op de realiteit: real-life social networking. Iets waar Google Plus trouwens ook sterk aan werkt met hun Circles.

Dankzij de slimme overname van GroupMe door Skype zou Microsoft nu als ware underdog toch een bedreiging kunnen beginnen vormen voor Facebook, Apple en Google (Plus).

Let’s see how this one turns out…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *