Supersnel mobiel internet via nieuwe 4G technologie

Eerder werd de komst van het 4G netwerk al aangekondigd, maar nu is het zo ver: Belgacom lanceert vandaag als eerste operator in België de zogenaamde 4G technologie in negen Belgische steden. Daardoor is supersnel mobiel internet voortaan een feit. Weer een stapje vooruit in de technologische ontwikkeling én weer meer mogelijkheden voor mobile marketing.

4G netwerkWaarom overschakelen naar 4G?

4G, de opvolger van 3G, is gebaseerd op de geavanceerde LTE (Long Term Evolution) technologie, waarmee downloadsnelheden van 10 à 20 Mbps bereikt worden en supersnel mobiel internet mogelijk wordt. Ook op verplaatsing zou mobiel internet dankzij 4G via je smartphone, laptop of tablet aangenaam en snel moeten verlopen. De gebruikerservaring van 4G zou zelfs gelijk lopen met de gebruikerservaring van een vaste internetverbinding.

Concreet wordt het met het nieuwe 4G netwerk mogelijk om  live HD videobeelden te bekijken zonder gehaper, worden foto’s en filmpjes veel sneller weergegeven, en wordt ook gamen en televisiekijken via mobiele toepassingen een heel stuk aangenamer.

Ook op professioneel vlak biedt 4G nieuwe mogelijkheden voor mobiele toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan videoconferencing of security oplossingen met videostreaming. In de media sector is 4G dan weer ideaal om sneller beelden en nieuwsitems door te sturen naar de hoofdzetel. Zelfs politie en hulpdiensten zijn gebaat met het snellere 4G netwerk, onder meer doordat ze voortaan beelden van een incident rechtstreeks kunnen doorsturen naar de dispatching. De politie bedacht zelfs enkele nieuwe toepassingen, zoals bijvoorbeeld de Combicamera, een 360° camera gemonteerd op het dak van een combi die live beelden doorstuurt naar de radiokamer.

Het 4G netwerk biedt voor online marketeers trouwens ook enkele voordelen: de mogelijkheden van mobile marketing zullen immers alleen maar toenemen…

4G netwerk in 9 Belgische steden

Het 4G netwerk van Belgacom is momenteel enkel beschikbaar in 5 Vlaamse en 4 Waalse steden. In Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Namen, waar Belgacom al eerder met 4G experimenteerde, wordt de beste 4G dekking voorzien. Bergen, Hasselt, Waver en Haasrode kunnen rekenen op een goede dekking. Brussel kreeg voorlopig nog geen 4G netwerk, omdat de stralingsnormen in de hoofdstad een stuk strenger zijn dan elders.

Op plaatsen waar er nog geen 4G verbinding beschikbaar is, wordt er teruggegrepen naar het ‘klassieke’ 3G netwerk.

Welke apparaten zijn geschikt voor 4G?

Om te kunnen genieten van de voordelen van een 4G verbinding, is het natuurlijk wel noodzakelijk dat je mobiel apparaat toegang heeft tot het 4G netwerk. Zulke toestellen zijn op de Belgische markt voorlopig echter schaars. Enkel via de Iphone 5 van Apple heb je toegang tot het 4G netwerk en ook met de Samsung Galaxy S III, die Proximus eind november lanceert, zal je via 4G op internet kunnen surfen. De nieuwe Ipad maakt gebruikt van de Amerikaanse 4G frequenties en geeft dus geen toegang tot het Belgische 4G netwerk.

Via Belgacom kan je wel een Mobile WiFi 4G toestel kopen voor 199 euro, waarmee je een persoonlijke 4G hotspot activeert en waar je meerdere toestellen mee kan verbinden. Voor laptopgebruikers wordt een 4G USB modem verkocht voor 149 euro.

 

Executive Summary

Supersnel mobiel internet in 9 Belgische steden is voortaan een feit
Live HD videobeelden bekijken, bladeren door foto’s en filmpjes, gamen, enz. wordt nu een heel stuk aangenamer.

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *