Skype zit telecombedrijven op de hielen

Skype is steeds nadrukkelijker de nummer 1 als het gaat om telefoonverkeer. Het afgelopen jaar groeide het grensoverschrijdende Skype-gebruik met 44%, dit is een stijging met 167 miljard belminuten. Hierdoor zorgt Skype voor één derde van het internationaal telefoonverkeer. Dat blijkt uit onderzoek van TeleGeography.

Internationaal telefoonverkeer Skype

Het internationale telefoonverkeer steeg afgelopen jaar met 5%, met zo’n 490 miljard minuten, maar dat is zonder Skype gerekend. Als je de Skype-gesprekken er bij zou tellen bedraagt de groei 13%. Hier uit kunnen we afleiden dat bellen via internet in de lift zit. Gratis bellen via WiFi of tegen een laag tarief via het 3G-netwerk van je telefoon is een van de redenen voor deze enorme groei. Andere redenen zijn: migratie over de landsgrenzen en de snelle omarming van mobiele telefoons.

Moeten traditionele telecombedrijven zich zorgen maken?

De vertraging in de groei bij traditionele telco’s is enerzijds te wijten aan economische ontwikkelingen, anderzijds aan het opkomen van heel wat online mogelijkheden om te telefoneren. Niet alleen Skype, maar ook Viber, Whatsapp en Google Voice zijn voorbeelden van zulke online telefoon maatschappijen.  In de VS heeft Facebook recent ook een interenttelefoondienst geïntegreerd in zijn Messenger-app voor iPhone, dit binnenkort wereldwijd uitgerold za lworden.

Bellen via internet neemt razendsnel toe, daar kunnen we niet meer om heen. Het verkeer van Skype is voor 40% video en vertegenwoordigt dus niet alleen spraaktelefonie. Dit nieuwe videoverkeer is dus niet enkel een verlies voor telecombedrijven.

Executive Summary

Skype groeit elke dag, afgelopen jaar steeg het internationaal gebruik met 44%.

Tijd voor traditionele telefoonaanbieders om zich zorgen te maken?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *