Nieuwe Facebook app wil je locatie constant tracken

Facebook is momenteel bezig met het ontwikkelen van een app die constant je locatie zou tracken, en die de mogelijkheid biedt deze locatie te delen met vrienden. Dat meldt een anonieme bron dichtbij Facebook aan het persbureau Bloomberg.

De functie zou niet binnen de Facebook app werken, maar dus wel degelijk een standalone app worden. Om van de functie gebruik te kunnen maken, is het voldoende om de app in de achtergrond te laten draaien, zonder dat je je hiervoor steeds moet inloggen.

Hiermee onderscheid de nieuwe app zich van andere functies van Facebook, zoals Facebook Places. Met Places kunnen gebruikers ook hun locatie delen met vrienden, maar niet op een constante manier, en bovendien is het noodzakelijk om in te checken.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Facebook zich aan dit project waagt. In het verleden waren al eens gelijkaardige initiatieven (remember Find Friends Nearby), maar deze projecten werden nooit echt succesvol. Officieel was Find Friends Nearby slechts een test van enkele ijverige ontwikkelaars, zo vertelde Facebook achteraf.

Facebook is natuurlijk niet de enige die dergelijke functie wil uitbouwen. Ook Apple en Google hebben soortgelijke functies, namelijk Find My Friends bij Apple, en Latitude bij Google. Daarnaast heb je ook nog apps zoals Glympse en Highlight.

Nadelen van tracking apps

Dat zulke apps tot nu toe weinig succesvol waren heeft voornamelijk twee redenen. De eerste ligt voor de hand, en dat is natuurlijk privacy. Constant te tracken zijn door vrienden kan in het begin wel eens leuk zijn, maar na een tijdje wordt het ronduit vervelend. Vele tracking-apps bieden dan ook de optie om je af te melden van de dienst. Dat zou ook bij de nieuwe Facebook app zo zijn. Maar eens een gebruiker is afgemeld, komt hij vaak niet meer terug.

De tweede reden waarom dit soort apps nooit succesvol was is het grote energieverbruik. Je locatie moet constant getrackt worden, en dus moet je smartphone ook de hele tijd signalen uitzenden. Dit slurpt enorm veel energie, wat je batterijleven natuurlijk niet ten goede komt.

Waarom deze app?

Als het in het verleden dan toch nooit echt succesvol is geweest, waarom wil Facebook zich dan toch weer in dit avontuur storten? Omdat het natuurlijk commercieel heel interessant is. Wanneer Facebook op ieder moment op de hoogte is van je exacte locatie, hebben ze de mogelijkheid om advertenties nog beter te targetten. En dat zou natuurlijk meer inkomsten moeten opleveren.

Het wordt afwachten of deze app wel een succes wordt. De app zou al in de loop van volgende maand gelanceerd worden.

Executive Summary

Nieuwe Facebook app
Een nieuwe Facebook app zou je locatie constant willen tracken, en laten delen met je vrienden.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *