Mobile World Congress: goedkope smartphones nemen de markt over

Momenteel is in Barcelona het Mobile World Congress aan de gang. Opvallende afwezigen zijn Samsung en Apple. Merken met goedkopere smartphones in hun gamma, als Huawei en ZTE, maken er dankbaar gebruik van om die goedkopere modellen in de kijker te zetten bij de pers. Ook Nokia pakt op de beurs uit met zijn Lumia 520, een smartphone die slechts 139 euro kost.

Mobile world congress

Goedkopere smartphones zijn in opkomst

De lancering van de Nokia Lumia 520 op het Mobile World Congress is op zijn minst opvallend te noemen. Op de vorige edities van het congres ging alle aandacht naar de topmodellen, hoe duurder hoe liever leek het wel. Vandaag zijn Samsung en Apple niet eens aanwezig op het congres, en gaat alle aandacht naar de goedkopere modellen smartphones. Hoe komt dat? Wel, er treedt enige vermoeidheid op op de markt. De race om de grootste en de snelste smartphone te bouwen is onzinnig geworden. De topmodellen van Apple en van Samsung kunnen niet veel groter, en ook qua snelheid is de limiet bereikt. De fabrikanten moeten dus op zoek naar andere argumenten om de hoge prijzen te verantwoorden. Maar die argumenten hebben ze nog niet gevonden, en dus gaat er meer aandacht naar de goedkopere smartphones. Wat ook een rol speelt, is dat die goedkopere modellen meer kans maken in belangrijke opkomende markten, zoals Afrika en China.

Nokia gaat terug naar zijn traditionele kracht

Nokia loopt al een tijdje enorm achter op de gsm markt, hun marktaandeel kelderde de afgelopen jaren enorm. De fabrikant grijpt daarom terug naar zijn traditionele kracht: eenvoudige, scherp geprijsde basistelefoons die wereldwijd verkrijgbaar zijn. De Lumia 520 is een Windows 8 smartphone die verkrijgbaar is voor slechts 139 euro, het is daarmee een van de goedkoopste smartphones op de markt.

Naast Nokia zijn ook Huawei en ZTE aanwezig op de beurs. Zij klommen vorig jaar naar de derde en de vierde plaats in marktaandeel van de smartphonemarkt, alleen Samsung en Apple doen het beter. We moeten hierbij wel opmerken dat deze merken hun marktaandeel grotendeel aan hun Chinese thuismarkt te danken hebben.

Apple en Samsung afwezig

Opvallende afwezigen op het Mobile World Congress zijn Apple en Samsung. Sony en HTC zijn wel aanwezig, maar ze lanceerden hun nieuwe modellen smartphones reeds in de weken voor het congres. Samsung wacht dan weer tot na het congres. Voor Apple is de opkomst van de goedkopere smartphones een serieuze bedreiging, hun marktaandeel stagneert. Er doen dan ook al wekenlang geruchten de ronde dat Apple een goedkopere versie van de iPhone op de markt zou brengen, maar het is maar zeer de vraag of ze zich daaraan willen wagen.

Executive Summary

Mobile World Congress: goedkope smartphones nemen de markt over
Op het World Mobile Congress zijn Apple en Samsung opvallende afwezigen. De goedkopere smartphone modellen lijken daardoor de markt over te nemen.

2 Comments

  1. Gijs Molsbergen

    8 months ago

    Sony en HTC zijn zeker wel aanwezig op het Mobile World Congress. Ik heb van allebei de stands bezocht en met de HTC One en Sony smartphones zitten spelen…

  2. YantoM

    8 months ago

    Oei, dat heb ik dan blijkbaar verkeerd geïnterpreteerd. Ik heb de beurs zelf niet bezocht, ik heb die informatie uit een artikel in De Standaard gehaald. Nu ik het nog eens teruglees staat daar niet letterlijk dat HTC en Sony afwezig waren, maar ik heb dat wel zo geïnterpreteerd.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *