Gerucht: Apple neemt sociaal netwerk Color over

Color appHet gerucht gaat de ronde dat Apple zou azen op foto-en-video sociaal netwerk Color. The Next Web Insider zou van betrouwbare bronnen hebben vernomen dat de deal al rond zou zijn en dat er een serieuze soms zou zijn neergeteld voor Color Labs. Een exact acquisitiebedrag is nagenoeg nog niet bekend en beide partijen hebben alsook nog niet officieel gereageerd.

Gewiekst zakenman

Dat Color Labs wordt overgenomen is geen groot nieuws. Het bedrijf had al jarenlang te kampen met slechte resultaten, ondanks de royale investeringen door business angels zoals Bain Capital Ventures en Sillicon Valley Bank. Maar de manier waarop oprichter Bill Nguyen te werk is gegaan in en met Color Labs doet sommigen wel fronsen… Nguyen ontwikkelde onder andere de eerste versie van sociaal netwerk Color. Zijn verstandhouding met de bestuursraad zou later compleet verzuren, maar zelfs daarvoor nog zou Nguyen al van plan zijn geweest het hele boeltje te verkopen. En hiervoor zou hij beroep hebben gedaan op een van zijn vroegere connecties bij Apple, nl. Eddy Cue (Senior Vice President Internet Software & Services).

Nguyen begon met allerhande prototype apps te bouwen om deze te kunnen tonen aan Cue en andere investeerders, gebruik makende van Color Labs’ portemonnee. Deze apps stierven na het showcasen aan de investeerders een stille dood. Zo werd er ook bijvoorbeeld een geheel nieuwe versie van de Color app ontwikkeld, maar deze werd nooit uitgegeven. Blijkbaar heeft Nguyen’s tactiek gewerkt. Want dankzij de deal met Apple zou er ruimte zijn om iedereen binnen Color Labs, ook de investeerders, een return te leveren op hun initiële investering. Het zou in ieder geval niet de eerste keer zijn dat Apple een van Nguyen’s startups overkoopt: in 2008 werd Lala voor 80 miljoen dollar van de hand gedaan door Nguyen.

Patenten of in-house talent?

Nu rest ons nog de vraag wat Apple ziet in Color Labs… Twee pistes zijn mogelijk. Ofwel wilt Apple haar eigen sociale service uitbreiden voor bijvoorbeeld sharing van foto’s en video’s en werven ze hiervoor de getalenteerde mensen van Color Labs aan. Ofwel ziet Apple meer in de patenten die Color Labs op zijn naam heeft staan. Color Labs zou een stuk of zes patenten bezitten die onder andere te maken hebben met GPS localisatie, energiebesparing op de batterij, sociale features voor het delen van beeldmateriaal en technologie voor video-opname.

Executive Summary

Neemt Apple foto-en-video sociaal netwerk over?
Het gerucht gaat de ronde dat Apple sociaal netwerk Color al zou hebben overgekocht…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *