20.06.2013 - Content

Ga veilig naar de festivals, met of zonder smartphone

Met afgelopen weekend Pinkpop in Nederland en afgelopen dinsdag Werchter Boutique in België is de festivalzomer officieel van start gegaan. Een festival, dat is een aantal dagen achter elkaar feesten met vrienden, drinken, plezier maken en genieten van de grootste artiesten. Maar het is, helaas, tegelijkertijd ook een goudmijn voor zakkenrollers. Op het Indian Summer Festival in Nederland werd vorig weekend nog een bende opgepakt die zo maar even 240 smartphones (!) had gestolen. Beveiligingsbedrijf Norton verzamelde enkele beveiligingstips zodat je met een gerust hard de festivalzomer in kan, en dat mét smartphone.

 

Zonder smartphone naar de festivals?

Enkele dagen geleden vroeg Studio Brussel aan zijn luisteraars hoe zij diefstal van hun smartphone voorkomen op festivals. De meest binnengelopen tip? Laat je smartphone gewoon thuis! Een oude Nokia telefoon meenemen is waarschijnlijk het veiligste wat je kan doen, en de batterij gaat bovendien moeiteloos gedurende het hele festival mee. Maar dan loop je mogelijk tegen twee problemen aan: mogelijk zit je met een micro simkaart in plaats van met een gewone simkaart, en je wil natuurlijk al je nummers bijhouden.

  • Een micro simkaart in een gewone gsm steken: veel smartphones maken gebruik van een zogenaamde micro simkaart, die niet in een gewone gsm past. Maar wist je dat er eenvoudige adapters bestaan, waarmee je je micro simkaart wel in een gewone gsm kan steken? Op Ebay vind je ze voor nog geen 5 euro.
  • Je nummers behouden: vaak worden je nummers lokaal opgeslagen op je telefoon, maar wat veel mensen niet weten is dat je je nummers ook op je sim kaart kan opslaan. Duik dus even in de instellingen van je smartphone en kopieer indien nodig gewoon je nummers naar het geheugen van je sim kaart. Vergeet daarna ook niet om de instellingen van je oude telefoon te veranderen, zodat deze in de lijst met contacten de nummers van je sim kaart toont in plaats van de nummers die op de telefoon zijn opgeslagen.

 

En wat als je toch je smartphone wil meenemen?

Je smartphone thuislaten mag dan veiliger en wellicht verstandiger zijn, veel mensen zullen alsnog hun smartphone willen meenemen naar een festival. Wil jij je smartphone ook meenemen, bereid je dan voor door het volgende te doen:

  • Noteer het IMEI-nummer: elke smartphone heeft een uniek IMEI-nummer. Aan de hand van dit nummer kan de politie je smartphone opsporen en kan je je smartphone laten blokkeren. Het IMEI-nummer vraag je op door de toetsencombinatie *#06# in te toetsen, het nummer verschijnt dan op het scherm. Noteer dit nummer, samen met het nummer dat je moet bellen om je gsm te laten blokkeren. Dat nummer is afhankelijk van je provider, en vind je op de website van de politie. Bel hier onmiddellijk naar als je gsm gestolen is.
  • Beveilig je telefoon met een wachtwoord: door een wachtwoord in te stellen, vermijd je dat de dief je telefoon kan gebruiken om allerlei dure nummers te gaan bellen.
  • Installeer en configureer apps om je smartphone te beveiligen en te lokaliseren: er bestaan tal van apps die je in staat stellen om je smartphone van op afstand te lokaliseren en te blokkeren. Op iPhones staat bijvoorbeeld standaard de app "Zoek iPhone" geïnstalleerd. Via de website iCloud.com kan je zo vanop afstand je iPhone lokaliseren en blokkeren. Bekijk even of jou smartphone zo een app heeft, en installeer zo een app indien dat niet het geval is. Er bestaan verschillende apps voor, Norton raadt in zijn tips natuurlijk zijn eigen app aan. Zorg er ook voor dat de app juist geconfigureerd is.

Met deze drie tips kan je alvast iets geruster de festivalzomer in, mét smartphone! Heb je zelf nog extra beveiligingstips? Laat het ons dan gerust weten.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans