De PC-verkoop is in vrije val

De wereldwijde verkoop van pc’s tuimelt de diepte in. Smartphones en tablets dringen zich steeds meer op als volwaardig alternatief voor een laptop, en dat laat diepe sporen na: in het eerste kwartaal zijn er 13,9 procent minder pc’s verkocht als in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. Concreet werden er van januari dit jaar tot maart dit jaar wereldwijd 76,3 miljoen pc’s verkocht, ten opzichte van 88,3 miljoen vorig jaar. Behalve Lenovo, zien alle grote producenten hun omzet de dieperik induiken.

Volgens IDC ligt Windows 8 mee aan de basis van de dalende pc-verkoop.

Negatieve marktgroei voor het vierde kwartaal op rij

We weten al langer dat de verkoop van pc’s in vrije val is, het is het vierde kwartaal op rij dat de verkoop daalt als we de kwartalen jaar op jaar vergelijken. De daling van het afgelopen kwartaal is echter wel opvallend: IDC had in eerste instantie immers voorspelt dat de daling slechts 7,7 procent zou bedragen. De daling van 13,9 procent ligt dus veel hoger. Ook opvallend is dat Lenovo (een grote Chinese producent) enigszins ontsnapt aan de dalende pc-verkoop, hun verkoop bleef nagenoeg stabiel in vergelijking met vorig jaar. Het bedrijf zag zijn verkoop in de Aziatische markt sterk terugvallen, maar kende een opvallende groei in de Amerikaanse markt. HP, Dell, Acer en Asus, die samen met Lenovo de top vijf van de pc-markt inpalmen, zien wel allemaal hun verkoop dalen.

pc verkoop in vrije val

Ook Apple ontsnapt trouwens niet aan de malaise, en ondervindt concurrentie van zijn eigen iPads.

Vanwaar deze sterke daling?

Volgens IDC is de sterke daling grotendeels te wijten aan de slechte ontvangst van Windows 8 door de consument. De consumenten zouden ontevreden zijn met de radicale verandering van de interface. Tegelijkertijd zien steeds meer mensen een smartphone of een tablet als een volwaardig alternatief voor een pc. Zeker voor wie niet veel typt op zijn vaste computer of laptop, vormt een tablet een goed alternatief.

Het aantal pc’s dat wordt verkocht aan bedrijven is trouwens wel gestegen, waardoor zakelijke pc’s nu de helft van de verkoop innemen.

Executive Summary

De pc-verkoop in vrije val
In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de wereldwijde verkoop van pc’s met 13,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is daarmee nog veel groter dan de voorspelde daling van 7,7%.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *