Branded QR codes maken – maak gebruik van de open ruimte!

Een QR code is lelijk. Een vierkant vakje met zwarte en witte blokjes zal zelden een meerwaarde bieden aan posters of andere bedrijfscommunicatie op visueel vlak. Er zijn echter tal van mogelijkheden om de functionaliteit van de QR code te bewaren en toch aantrekkelijk te ogen. Er zijn bijvoorbeeld een aantal alternatieven voor QR codes, maar je kan ook een QR code maken met het logo van je merk.

Niet alle delen van de afbeeldingen zijn essentieel, de kleuren zijn bijvoorbeeld irrelevant. Let wel op dat er voldoende contrast is tussen de QR code en de achtergrond, anders zal de code moeilijk te scannen zijn. Iedere combinatie van licht en donker zou echter moeten werken. Bijvoorbeeld een QR code in rood-wit van Coca Cola werkt even goed als een in zwart-wit.

De structuur van een QR code

QR code structuurOok in de QR code zelf is er ruimte die niet gebruikt wordt. Dit is echter enkel het geval bij QR codes die niet veel tekstruimte nodig hebben. Een korte url gebruikt bijvoorbeeld erg weinig tekens, terwijl een tekst van honderden tekens ook in een QR code gezet kan worden, maar deze zal volledig opgevuld zijn met essentiële blokjes.

Het beste resultaat voor een branded QR code krijg je door een url shortener zoals https://bitly.com/ of http://goo.gl/ te gebruiken. Bij een verkorte url zijn enkel de delen die op de afbeelding hierboven zijn aangeduid essentieel. Dit biedt erg veel ruimte voor je logo of zelfs een slogan op te posten.

Ga ver met QR codes, maar niet te ver!

Een bekend voorbeeld van een branded QR code die erg ver gaat is deze van Dolce & Gabbana hieronder. Met een beer in het midden en kleine afbeeldingen op minder relevantie posities maakt D&G volledig gebruik van de mogelijkheden. Een ander voorbeeld is er een van de Hawks. Deze QR code ziet er indrukwekkend uit, maar helaas kunnen wij hem niet scannen omdat hun naam en de vogel op een essentiële positie staat. Gebruik de afbeelding hierboven als leidraad en test altijd of de QR code werkt voor je hem begint te publiceren!

D&G qr codebranded QR code

Executive Summary

Wat?QR codes aangepast aan je merk
En? Er zijn tal van mogelijkheden, maar ga niet te ver!

9 Comments

 1. thomas p

  10 months ago

  mij luukt diegene met de hawks net wel en de d&g niet

 2. René Voordeckers

  10 months ago

  Hey Thomas

  Wij hebben intern ook eens getest de twee codes te scannen en de resultaten zijn nogal verdeeld. Persoonlijk kan ik met mijn Android de D&G code zonder problemen scannen, maar de Hawks werkt totaal niet.

  Een collega met een iPhone kan dan weer de Hawks code scannen en de D&G niet. Dit is mogelijk het gevolg van de verschillende QR code scanners die we gebruiken, deze werken niet allemaal op dezelfde wijze.

  Het onderstreept in ieder geval het belang van grondige tests met verschillende merken smartphones, scanners en besturingssystemen.

  Met vriendelijke groeten
  René Voordeckers

 3. My spouse and I stumbled over here from a different
  web address and thought I might as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to going over your web page for a second
  time.

 4. You should take part in a contest for one of the finest websites online.
  I’m going to highly recommend this site!

 5. Thanks for sharing your info. I truly appreciate
  your efforts and I will be waiting for your further
  write ups thank you once again.

 6. k

  3 months ago

  We stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things out.

  I like what I see so now i am following you. Look forward to going over your web
  page for a second time.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *