BlackBerry 10: degelijk, maar zonder grote verrassingen

BlackBerry heeft eergisteren een nieuw besturingssysteem gelanceerd, BlackBerry 10. Het bedrijf gaat daarmee ineens van BlackBerry 7.1 naar Blackberry 10, de tussenliggende versies worden overgeslagen. De lancering van het nieuwe systeem gaat gepaard met de lancering van twee nieuwe BlackBerry toestellen: de Z10, een touchscreen toestel, en de Q10, die een touchscreen met een fysiek toetsenbord combineert. Het nieuwe besturingssysteem ziet er net als de nieuwe telefoons bijzonder degelijk uit, maar echt verrassen kunnen ze niet. In ieder geval bieden de telefoons weinig spectaculaire zaken die concurrenten nog niet hebben.

BlackBerry 10

Een nieuw, beter besturingssysteem

Laat het wel duidelijk zijn dat BlackBerry 10 een hele stap vooruit is. Het is een compleet nieuw besturingssysteem, BlackBerry wil op deze manier opnieuw aansluiting vinden bij concurrenten Apple (met iOs), Google (met Android) en Microsoft (met Windows Phone). De telefoon richt zich zowel op de zakelijke als de privé markt. Een handige nieuwe functie in BlackBerry 10 is bijvoorbeeld de ‘BlackBerry Balance’, een functie die zakelijke en privé informatie van elkaar scheidt. Zakelijke apps draaien daarbij in een beveiligde omgeving, maar werken prima naast je privé apps. Het is slechts een van de vele nieuwe functies die BlackBerry opnieuw op de markt van de smartphones kan zetten. Kan, want het is nog af te wachten of de toestellen ook echt zullen aanslaan.

Toch enkele verrassingen in BlackBerry 10

BlackBerry had gelukkig toch enkele leuke verrassingen in petto. Deze nieuwe functies hebben de concurrenten nog niet:

  • Een handige hub met al je elektronische communicatie.

BlackBerry 10 heeft een handige hub die al je sms’jes, Facebook berichten, e-mail, agenda afspraken en dergelijke weergeeft. Je hebt vanuit de hub ook meteen toegang tot deze berichten, afspraken en takenlijstjes.

  • Peek, om je actuele schermen opzij te schuiven.

Peek is een functie waarmee je snel en eenvoudig je actuele scherm opzij kan schuiven, zodat je snel een blik kan werpen op een binnenkomende e-mail of op je sociale netwerken. Dat gaat zelfs terwijl je een filmpje bekijkt, zonder dat dat filmpje onderbroken wordt.

  • Geavanceerde tekstinvoer.

Ze zijn bij BlackBerry bijzonder trost op de nieuwe tekstinvoermethode, die volgens Thorsten Heins (de CEO van het bedrijf) alle bestaande oplossingen overtreft. Zo zou de spellingscontrole automatisch de taal herkennen waarin je typt, en de foutcorrectie zou ook behoorlijk slim zijn.

Daarnaast zijn er nog tal van andere verbeteringen en nieuwe functies, maar voor de meesten daarvan haalde BlackBerry zijn inspiratie duidelijk bij de concurrenten. Zo lijkt de ingebouwde videobewerker erg veel op Apple’s iMovie.

Een goed gevulde app store

BlackBerry 10 maakt niet dezelfde fout die Windows maakte. Bij de lancering van de Windows Phone was de app store van Windows niet bepaald gevuld, waardoor het systeem eerst moest groeien voor het aan populariteit ging winnen. Bij BlackBerry pakken ze dat anders aan: de vernieuwde BlackBerry World-winkel bevat bij de herlancering al zo’n 70.000 apps voor BlackBerry 10. We vinden daarbij ook apps als Angry Birds, Skype en Whatsapp.

BlackBerry gaat een spannende toekomst tegemoet

De lancering van BlackBerry 10 wordt door velen beschouwt als een laatste kans om opnieuw aansluiting te vinden bij de grote concurrenten. BlackBerry gaat dus spannende tijden tegemoet, laten we hopen dat de nieuwe toestellen en het nieuwe systeem aanslaan. Wanneer de nieuwe BlackBerry toestellen beschikbaar zijn in België, dat zullen we in de loop van februari weten.

Executive Summary

BlackBerry 10 ziet er degelijk uit, maar kan niet echt verrassen
BlackBerry lanceerde gisteren zijn nieuwe besturingssysteem, BlackBerry 10. Het nieuwe systeem is degelijk, maar kan niet echt verrassen.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *