21.02.2013 - Technology

Betalen met je smartphone dankzij Bankcontact/Mister Cash

We stelden ons op deze blog eerder al de vraag of betalen via je smartphone iets voor morgen is of niet. Gisteren raakte echter bekend dat het wel eens sneller mogelijk zou kunnen zijn als verwacht. Bankcontact/Mister Cash maakte gisteren namelijk bekend dat ze een app hebben ontwikkeld, voor iOs en voor Android, die betalen met je smartphone mogelijk maakt. Meer bepaald maakt het systeem betalingen tussen twee smartphones, of tussen een smartphone en een tablet, mogelijk. Het systeem gaat vanaf april in een testfase, in 2014 wordt de app beschikbaar voor het grote publiek.

 

Betalen met je smartphone zoals je met een bankkaart betaalt

Betalen met je smartphone werkt met deze app op dezelfde manier als wanneer je met een bankkaart betaalt. Om het geld te ontvangen moet de winkelier of de ontvanger op zijn smartphone of tablet het te ontvangen bedrag ingeven. De app genereert daarna een QR code, die de klant op zijn beurt moet scannen via de app op zijn smartphone. Als betaler moet je daarna nog je pin code invoeren, waarna het bedrag rechtstreeks van je bankrekening gaat. In de demo hieronder is te zien dat deze app bijzonder vlot lijkt te werken.

Wanneer je de app installeert, moet je via een activatieproces je bankkaart aan de app linken. Voorlopig kan je aan één toestel slechts één kaart linken. Wat wel kan, is één kaart aan twee toestellen linken. Wanneer je telefoon wordt gestolen, kan je naar Cardstop bellen om de app te blokkeren, om je bankkaart te blokkeren of om beide te blokkeren.

 

Wat is het voordeel van betalen met je smartphone?

Het ziet er allemaal bijzonder fancy uit, maar we kunnen ons wel enkele vragen stellen bij de voordelen van deze app. Voorlopig kan je immers maar één bankkaart aan de app koppelen. Heb je bijvoorbeeld een individuele bankrekening en een gemeenschappelijke rekening met je partner, dan zal je moeten kiezen welke rekening je aan de app wil koppelen. Daarnaast kan je geen kredietkaarten en klantenkaarten aan de app koppelen, waardoor je nog steeds met een uitpuilende portefeuille zal moeten rond lopen. Tot slot heb je je bankkaart nog steeds nodig om cash geld af te halen, dus je bankkaart thuis laten omdat je toch met je smartphone kan betalen lijkt een slecht idee.

Maar ondanks de nadelen die voorlopig nog aan het systeem verbonden zijn, is de eerste stap richting betalen met je smartphone hiermee wel gezet. De concurrentie zal niet anders kunnen dan snel volgen, en het systeem zal daarmee alleen maar beter en efficiënter worden. Hopelijk zorgt deze app voor een stroomversnelling in het mobiel betalen, en kunnen we over twee jaar al onze bankkaarten en klantenkaarten gewoon thuis laten!

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans