Spotify is niet bang voor concurrentie

Daniel Ek, Spotify-oprichter, maakt zich niet druk over ontwikkelingen bij Apple en Google. De twee technologiereuzen onderhandelen over licenties voor online streaming van muziekdiensten.  Google zou werken aan de ontwikkeling van Google Audio, Apple werkt aan een online radiostream iRadio.

Spotify

Even kort: Spotify is een Zweeds bedrijf dat sinds 2006 muziek als stream aanbiedt. Aan de hand van een database met miljoenen nummers kunnen gebruikers hun favoriete muziek beluisteren. Onbeperkt en legaal online muziek luisteren, met of zonder abonnement. Daarnaast biedt Spotify ook een mobiele radiodienst aan. Die speelt muziek af op basis van je persoonlijke smaak. Deze dienst was tot op heden enkel beschikbaar voor betalende abonnees, maar tegen april wil Spotify deze dienst wereldwijd gratis beluisterbaar maken.

Concurrentie in zicht

Google Audio

Volgens verschillende bronnen werkt Google aan een muziekdienst die het ontdekken, uitproberen en kopen van muziek wil vergemakkelijken. In de Android-afdeling van Google wordt onderhandeld met muzieklabels om licenties te krijgen voor de streaming muziekdienst. De dienst zou bestaan naast Google Music, dat is een dienst waar muziekdownloads gekocht kunnen worden (zoals iTunes).

Apple iRadio

Apple werkt aan een online radiostream: iRadio. Een digitaal radiostation waar gebruikers naar nummers luisteren op basis van hun luistervoorkeuren. Hetzelfde principe als het Amerikaanse, heel populaire Pandora. Geen ordinaire radio-uitzending, maar een lijst met muziek op basis van je favoriete artiesten en nummers. Men verwacht dat de dienst vooral bedoeld is om verkopen van losse nummers en albums in iTunes te verhogen. Apple onderhandelt nog met platenlabels rond een akkoord voor de radioservice.

Spotify ligt er niet van wakker

Daniel Ek ligt helemaal niet wakker van de opkomende concurrentie. In het magazine Forbes legt hij uit dat zijn bedrijf voorsprong heeft. In tegenstelling tot de twee technologiereuzen Apple en Google focust hij zich uitsluitend op muziek.

“Om Apple en Google maak ik me niet zo druk. Voor hen is muziek één van de velen producten, voor ons is het de core business. Wij denken voortdurend na over hoe we nog meer muziek bij onze klanten kunnen krijgen. Muziek zit in onze poriën”, legt hij uit in het interview.

Executive Summary

Spotify-oprichter Daniel Ek ligt niet wakker van de opkomende concurrentie.
“Spotify richt zich uitsluitend op muziek, dat zorgt voor een grote voorsprong”, aldus Daniel Ek.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *