02.08.2019 - Search

Linkbuilding: hoe pak je dat aan?

Linkbuilding: iedereen die soms met SEO bezig is, heeft er op z’n minst al eens van gehoord. Vroeger had linkbuilding een ietwat negatieve bijklank (met dank aan linkdirectories – later meer hierover), maar mits de nodige inspanningen kun je er vandaag waardevolle resultaten mee bereiken. Geen idee hoe je aan linkbuilding begint? Wij nemen je op pad!

R.I.P. linkdirectories

Oké, deze titel is misschien wat kort door de bocht, maar we bedoelen maar dat de befaamde (of beruchte?) linkdirectories vandaag véél minder nut hebben dan pakweg tien jaar geleden. Linkdirectories zijn verzamelpagina’s met links naar externe websites, waarbij de laatste als doel hebben om hoger in de zoekresultaten te belanden. Het bekendste voorbeeld is misschien wel startpagina.nl. Jaren geleden redeneerde Google namelijk dat hoe meer links er naar een website verwezen, hoe belangrijker die website moest zijn. Tot het technologiebedrijf in 2012 op de proppen kwam met het Penguin-algoritme, dat de kwaliteit van backlinks controleert. Je zou dus denken dat een linkdirectory vandaag afgestraft wordt, maar dat blijkt niet per se het geval te zijn. Alles hangt af van de kwaliteit van de linkdirectories: hun design, het soort links dat ze bevatten (hoe meer niche, hoe beter) en hoe streng hun plaatsingsbeleid is (aanvaarden ze alle links of slechts de meest relevante?).

 

Het hoogste doel: spontane links

De ideale situatie doet zich voor wanneer je zodanig interessante content aanbiedt dat mensen uit zichzelf gaan linken naar je site. Je kunt al vermoeden dat dat niet voor elk type website even evident is. Om dat te omzeilen, heb je er misschien al aan gedacht om een profiel aan te maken op een site, om dan ergens in een comment stiekem te linken naar je eigen website. Kan werken, maar weet wel dat Google minder waarde hecht aan zulke links dan aan échte vermeldingen in een blog of op een landingspagina.

Tip: naar visuals (zoals infographics), diepgaande whitepapers of onderzoeken wordt veel sneller gelinkt dan naar tekst. Die bronnen worden namelijk al sneller geparafraseerd.

Wil je beheerders van andere sites zover krijgen om bijvoorbeeld aan een interessante studie van jou te refereren? Dit is een goede aanpak:

  1. Tik een relevant zoekwoord in en bekijk de eerste websites die organisch verschijnen.
  2. Ga via een linkanalysetool, zoals de Link Explorer van Moz, na of die sites al veel backlinks hebben (en dus ook snel geneigd zouden zijn om naar jou te linken).
  3. Zoek het e-mailadres op van de beheerders van de sites die aan bovenstaande voorwaarde voldoen. Tip: via de linkbuildingtool van SEMrush worden de e-mailadressen van de beheerders vaak meteen weergegeven.
  4. Stel een e-mailtemplate op, die je per contactpersoon personaliseert, waarin je je content voorstelt en uitlegt waarom die relevant is voor de website in kwestie.

 

Relevantie is key

In bepaalde gevallen is het nog steeds de moeite om aan linkbuilding te doen. ‘Relevantie’ is hier de sleutel tot een ‘niet-falende’ linkbuildingstrategie. En we gebruiken bewust het woord ‘niet-falend’ in plaats van succesvol. Want ondanks dat relevantie zeer belangrijk is voor linkbuilding, is het geen garantie voor succes. Je kunt dus beter een link krijgen van een website die dicht aanleunt bij de services of producten die jij aanbiedt, maar een iets lagere page rank heeft dan een website die niets met jouw bedrijf te maken heeft met hoge page rank.

 

Voor wat, hoort wat?

Een bekende praktijk binnen linkbuilding is de uitwisseling van links: jij linkt naar de website van een ander bedrijf of een andere organisatie, op voorwaarde dat hij naar jouw website linkt. Bewaak daarbij wel de kwaliteit van je partners. Het is sowieso niet voordelig wanneer ‘slechte’ websites naar jou linken, en omgekeerd. Vermijd dus websites met een twijfelachtig backlinkprofiel. Hoe je weet of een website ‘goed’ of ‘slecht’ is? Sites als Moz bieden tools aan die meteen een score geven aan een bepaalde URL. Weet ook dat Google de mogelijkheid biedt om verdachte links af te wijzen.
Ook met een portie creativiteit kom je al een heel eind. Misschien kun je je linkpartners bijvoorbeeld wel iets anders waardevols aanbieden dan een link?

Keyword-driven linkbuilding

Natuurlijk ga je niet met eender welke site links uitwisselen. Het is een goed idee om uit te gaan van relevante keywords. Bij keyword-driven linkbuilding maak je eerst een lijst met relevante zoekwoorden voor jouw website. Dan ga je op zoek naar sites die deze keywords bevatten en waarop een link naar jouw website relevant zou kunnen zijn.

Competition-driven linkbuilding

Wat ook een zeer toegankelijke manier van linkbuilding is, is om na te gaan hoe je concurrenten het aanpakken. Concreet wil dat zeggen dat je gaat kijken welke inbound links je concurrenten hebben verworven en of deze van enige kwaliteit zijn. Via tools als de Open Site Explorer van Moz heb je al snel interessante data ter beschikking.

 

Linkbuilding: een werk van lange adem

Verwacht bij linkbuilding geen resultaten op de korte termijn, noch dat de klus op een namiddagje geklaard is. Linkbuilding is een werk van lange adem, iets dat gefaseerd in z’n werk moet gaan. Zoekmachines proberen koste wat het kost links van lage kwaliteit en betaalde links tegen te gaan. Daarom gaan ze een plotselinge piek in inbound links al vlug als ‘spammy’ en verdacht beschouwen. Probeer je linkprofiel daarom zo divers en natuurlijk mogelijk uit te breiden.

 

The captain’s log

Het valt zelden voor dat je het lijstje nodig hebt, maar een of andere vorm van administratie bijhouden, kunnen we in het geval van linkbuilding alleen maar aanmoedigen. Documenteer dus al je aangevraagde en verworven links. Net zoals bij keyword research kan een eenvoudige spreadsheet al wonderen doen. Het voornaamste aan dit ‘linkbuildinglogboek’ is dat je perfect op de hoogte bent van welke links je al hebt verworven en welke instanties je nog moet checken. De spamdrempel ligt tegenwoordig gevoelig laag, dus beperk de kans dat je eenzelfde instantie meerdere malen lastigvalt tot een minimum. Ook wanneer je de URL van je site zou veranderen, is het handig om de sites die naar je linken op de hoogte te stellen. Dankzij dit logboek weet je meteen waar te beginnen!

 

Interne linkbuilding

Wil je je linkbuildingstrategie écht op punt krijgen? Dan moet je ook aandacht besteden aan interne linkbuilding. Zulke interne links zorgen er immers voor dat de autoriteit die jouw site heeft opgebouwd verdeeld zal worden over de pagina’s waar jij het meeste belang aan hecht. Op die manier kun je de belangrijkste pagina’s van je website beter laten scoren in de rankings, zonder er veel moeite voor te doen. Van plan om werk te maken van je interne linkbuilding? Lees dan onze zeven tips voor een optimale interne linkstructuur.

PS Wist je dat we onlangs ons hoogsteigen SEO-e-book gelanceerd hebben?

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans