Komt Facebook met een eigen browser?

Vorige week nog schreven we dat Google Chrome wereldwijd de meest populaire browser is geworden. Het belang van Chrome voor Google is groot, aangezien het meer controle kan uitoefenen op het surfgedrag van haar gebruikers.

Dat weet ook Facebook. Sinds de beursgang heeft Facebook grote kapitaalreserves ter beschikking, wat het snel zou willen gebruiken voor overnames. Het gerucht gaat nu de ronde dat Facebook het bedrijf Opera Software wil overnemen. Opera Software is het Noorse bedrijf achter de Opera browser.

Het bedrijf Opera Software bestaat al sinds 1995, en er werken momenteel ongeveer 750 werknemers. Opera wordt maandelijks gebruikt door meer dan 270 miljoen mensen.

Opera Software ontwikkelt browsers voor alle grote desktopbesturingssystemen, maar ook voor mobiele telefoons en tablets. Over het algemeen heeft de software van Opera een goede reputatie, maar toch is de browser, vooral bij de desktops, nooit echt doorgebroken.

Door Opera over te nemen zou Facebook zich heel wat werk besparen. Het bedrijf hoeft immers niet vanaf nul te beginnen werken aan een nieuwe browser, maar het kan verder bouwen op de technologie die bij Opera Software ter beschikking is.

Het is nog niet bekend of Facebook het hele bedrijf zou willen overnemen, of dat Opera Software zou blijven voortwerken als zelfstandig bedrijf. Zowel Facebook als Opera Software hebben immers nog niet gereageerd op de geruchten.

Facebook zou niet het eerste bedrijf zijn dat met een eigen browser naar buiten zou komen. Eerder maakten onder andere Google, Apple, Mozilla, Microsoft en zelfs Yahoo al werk van een eigen browser. Het aanbieden van een eigen browser biedt immers tal van voordelen. Kijk bijvoorbeeld naar Chrome van Google, waarbij de zoekgigant haar gebruikers frequent gebruik laat maken van het sociale netwerk Google+.

Ook Facebook zou op deze manier te werk kunnen gaan. Via de Facebook browser zou het surfgedrag van de Facebook gebruikers beter gestuurd kunnen worden, door een betere integratie tussen het websurfen en het sociale netwerk. Dat zou Facebook kunnen doen door bijvoorbeeld het aanbieden van speciaal daarvoor ontwikkelde plug-ins.

Een ander voordeel van een mogelijke overname van Opera Software door Facebook is de grotere grip die Facebook zou verkrijgen op mobile. Opera is niet alleen een desktopbrowser, maar is ook een populaire mobiele browser, met een hele goede reputatie: Opera Mini. Door Opera Mini over te nemen zou Facebook meteen werk maken van haar voornemen om beter in te zetten op mobile.

Zoals gezegd gaat het slechts om geruchten, en is de overname nog geen feit. Meer duidelijkheid omtrent deze geruchten volgt allicht snel.

Executive Summary

Wat? Het gerucht gaat de ronde dat Facebook de browser Opera zou overnemen.
En? Door het aanbieden van een eigen browser zou Facebook meer controle kunnen uitoefenen op het surfgedrag van haar gebruikers.

3 Comments
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *