Verwijder spammy links met de ‘Disavow Links’ tool van Google

Het aantal links naar jouw website is een van de belangrijkste parameters op basis waarvan Google je website indexeert. Kort gezegd leiden meer inkomende links ook naar een hogere positie in Google. Echter moeten we hier zeer voorzichtig mee zijn: sinds de Penguin update in april straft Google je af indien het spammy links ontdekt.

Onder spammy links verstaan we bijvoorbeeld het plaatsen van je link in blogposts of het aankopen van links bij een ander bedrijf. Sinds die Penguin Update zagen veel bedrijven hun websites kelderen in de Google resultaten. Vaak krijg je ook een melding van Google, om je te waarschuwen dat ze spammy links hebben gevonden. Dankzij de Disavow tool kunnen die bedrijven deze links nu laten negeren. Je moet wel ingelogd zijn bij Webmastertools om de tool te gebruiken.

Hoe werkt de tool?

Als je de Disavow tool gebruikt, dan vraag je eigenlijk aan Google om bepaalde links te negeren, te vergelijken met ‘nofollow’ links. Plaats de links die je graag genegeerd ziet in een tekstbestand, en upload dit naar de tool. Je kan een hashtag (#) gebruiken om comments toe te voegen en de ‘domain:’ parameter om alle links van één domein te negeren. Het resultaat ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

Disavow tool google

In bovenstaand voorbeeld zullen alle links van spamdomain1.com worden geblokkeerd, ongeacht op welke pagina van de website ze staan. Van spamdomain2.com worden alleen de links op de desbetreffende pagina’s geblokkeerd.

Use with caution!

Links afwijzen google tool

Bij de lancering van deze nieuwe tool, benadrukt Google dat je voorzichtig moet zijn met het gebruik van deze tool. Indien je op een normale, correcte wijze aan linkbuilding doet, dan hoef je de tool niet te gebruiken. Enkel als je een waarschuwing van Google krijgt of als je links op kwalitatief slechte websites staan, is de tool geschikt voor jou. Zoals je in het screenshot ziet, is het een geavanceerde tool die je alleen dient te gebruiken als je weet waar je mee bezig bent. De verkeerde links doorgeven kan namelijk een negatieve invloed hebben op je Google ranking en je linkbuilding activiteiten teniet doen!

Tevens vraagt Google je om eerst te proberen zelf de links weg te krijgen, door bijvoorbeeld contact op te nemen met de webmasters van de website waar de spammy links zich bevinden.

Geduld is een mooie zaak…

Het kan een tijdje duren alvorens Google de links effectief negeert, Google spreekt zelf van enkele weken. De URL’s die je ingeeft moeten immers opnieuw gecrawld en geïndexeerd worden. Ook is het niet zeker dat Google de links gaat negeren, Google behoudt zich het recht om je aanvraag te negeren. Google zal je aanvraag alleen aanvaarden als het echt om spammy links gaat.

Wens je meer informatie over het gebruik van deze tool? Neem dan even de blogpost van Google door, die bevat onder andere een handige FAQ. Ook de helppagina over de tool zal je een eindje op weg helpen.

Executive Summary

De Google Disavow tool
Heeft iemand buiten jou wil om spammy links naar jouw website gelegd, waardoor je google rankings gekelderd zijn? Dan kan je deze nu laten verwijderen met de Disavow tool.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *