Onlyhumans

Google advertentiesGoogle en privacyGoogle informatie verwijderenMeer topics Google instellingen wijzigen

08.12.2014 - Content

Wat weet Google over mij? Een overzicht in links

Dat Google welhaast alwetend is, ook wanneer het persoonlijke informatie betreft, is intussen genoegzaam bekend. De trotse bezitters van een Google-account kunnen ervan meespreken: advertenties zijn toegespitst op je persoonlijke interesses, Google vervolledigt je zoekopdracht nog voor je dat zelf kan doen, kortom: Google lijkt jouw persoontje door en door te kennen. Nochtans zijn er manieren om je informatie af te schermen voor Google. Een overzicht van de meest voor de hand liggende links.

Hoe stemt Google zijn advertenties op mij af?

Advertenties zijn alomtegenwoordig op alle kanalen van Google. Ze duiken op in je mail, op de startpagina, op YouTube, … Vraag je je af op welke informatie Google zich baseert om jou die gepersonaliseerde commerciële boodschappen te tonen? Dat kan je eenvoudig achterhalen door je advertentie-instellingen te bekijken. Je kan ze zelfs aanpassen als je dat wenst. De tool die Google hiervoor gebruikt, heet Analytics. Wil je niet dat Google je gegevens gebruikt om jouw surfgedrag te analyseren, installeer dan de toepasselijk genaamde Opt-Out Browser.

 

Wherever you go, there you are

Waar je ook gaat, Google weet waar je bent. Tenminste, als je Android gebruikt. Benieuwd wat Google dankzij je smartphone weet over die locatiegeschiedenis van jou? Google toont het je mooi op de kaart.

Wil je weten welke andere apps of extensies data doorgespeeld krijgen over jou van Google? Dat kun je checken op de pagina over jouw accountrechten.

 

Wat weet Google over jouw zoekgeschiedenis?

Dit wist je natuurlijk al lang. Google registreert minutieus elke zoekopdracht die je ingeeft. Ook al je activiteiten op Google Maps en kaarten op andere websites, en je zoekopdrachten in YouTube worden bijgehouden. Hoe jouw persoonlijke geschiedenis eruitziet, kun je eenvoudig checken. Google legt je ook in detail uit hoe de informatie over jouw zoekgeschiedenis wordt ingezet, en hoe je zelf zelf kunt verwijderen of uitschakelen.

 

Er volledig mee kappen?

Dat is moeilijk, maar een zogenaamde take-out behoort wél tot de mogelijkheden. Je kunt al je data exporteren uit Google. Dat gaat van e-mails over foto’s tot YouTube-filmpjes en meer.

Heb je nog vragen over hoe Google met jouw privacy omgaat? Misschien staat ze wel tussen de veelgestelde vragen over dat onderwerp, en vind je daar het antwoord terug.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans