Veilige zoekresultaten? Google botst dagelijks nog op zo’n 9.500 ‘malicious websites’

malicious website warningGoogle‘s raison d’être is nog steeds de volgende: gebruikers voorzien van de meest relevante zoekresultaten. Kortom, wanneer een persoon naar iets op zoek is op het web, wil Google hen helpen om het te vinden. Sinds enkele jaren geleden moet daar een belangrijke factor aan toegvoegd worden: “gebruikers voorzien van de meest relevante en veilige zoekresultaten” Daar is waar Google’s Safe Browsing initiatief in het spel komt. Niet alleen op niveau van zoekresultaten, maar ook op browserniveau. Maar hoe zit het dan met die veilige zoekresultaten?

Dagelijks zo’n 9.500 nieuwe ‘malicious websites’

Volgens Google zelf zouden er zo’n 12 tot 14 miljoen zoekopdrachten per dag zijn die minstens één resultaat opleveren met een waarschuwing. Google verdeelt gehackte websites onder in twee categorieën: websites die “gecompromitteerd” zijn en schadelijke websites. Logischerwijs zijn de laatste het gevaarlijkst.

Dagelijks stuit Google nog op zo’n 9.500 nieuw ontdekte ‘malicious websites’ en sturen ze wel duizenden meldingen naar webmasters én internet providers. Daarnaast probeert Google de dreiging van schadelijke websites op browserniveau in te dijken via hun Safe Browsing API, die beschikbaar is voor meerdere browsers. Waarom al die moeite? Omdat schadelijke websites nog steeds een doorn in het oog zijn… Iedereen kent de standaard spam mailtjes met de overduidelijke spam inhoud wel. Computergebruikers zijn ondertussen al heel wat vigilanter geworden met onbekende mails te openen, door nare ervaringen in het verleden zoals het I Love You-mailvirus en talloze andere schurken.

Wat betreft zoekresultaten zijn we dan misschien weer wat te laks… Maar vergis je niet! Volgens een onderzoek van Blue Coat Security Lab lopen zoekmachinegebruikers 4 keer meer de kans om geïnfecteerd te geraken via geïnfecteerde zoekresultaten, dan via geïnfecteerde links in e-mails.

Phishing websites

Wat kan jij doen?

Moraal van het verhaal: surf veilig, wees op je hoede en navigeer niet naar eender welke website! Heb je een zoekopdracht ingegeven? Tracht dan zelf ook de echtheid van de zoekresultaten te verifiëren: let op een logische URL, een geloofwaardige websitebeschrijving, etc…

Aantal maandelijks ontdekte geinfecteerde sites

Executive Summary

Zijn zoekresultaten steeds veilig?
Zeker niet, volgens een onderzoek lopen zoekmachinegebruikers vier keer meer de kans op een infectie, dan via e-mail.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *