Toont Google binnenkort advertenties op basis van achtergrondgeluid?

Google heeft vorige week een patent aangevraagd wat het op langere termijn mogelijk zal maken om advertenties te kunnen tonen op basis van achtergrondgeluid tijdens telefoongesprekken. Het klinkt heel akelig en science-fiction, maar het is wel degelijk de weg die technologie zou kunnen opgaan de komende jaren.

Het is nog niet zeker of deze technologie er effectief komt, want het patent dat door Google werd aangevraagd zit nog in de wachtrij. De titel van het patent luidt officieel ‘Advertising based on Environmental Conditions’. Concreet wil dat dus zeggen dat Google op basis van achtergrondgeluid tijdens telefoongesprekken zal bepalen wat je eventueel nodig hebt of interessant kan vinden in jouw situatie.

Een voorbeeld? Stel dat je naar huis belt, en dat je dat doet terwijl het regent. Google zal het regengeluid op de achtergrond kunnen herkennen, en op basis hiervan afleiden dat je misschien wel een paraplu nodig hebt. Indien je dus na het telefoongesprek op het internet surft, is de kans groot dat je advertenties voor een paraplu zal tegenkomen.

Een ander voorbeeld zijn sportwedstrijden, ook een heel herkenbaar achtergrondgeluid. Door het geluid van een stadion op de achtergrond zal Google makkelijk kunnen afleiden dat je een sportliefhebber bent. De kans is dan ook groot dat je advertenties voor sportartikelen te zien zal krijgen.

In de patentaanvraag staat verder te lezen dat de technologie zal werken op basis van een sensor op het mobiele toestel. Deze sensor zal omgevingsfactoren kunnen herkennen en doorsturen naar een apparaat op afstand. Op basis hiervan zullen geschikte advertenties geselecteerd worden. Naast achtergrondgeluid zou dit dus ook kunnen betekenen dat de advertenties in de toekomst ook kunnen geselecteerd worden op basis van licht, vochtigheid, temperatuur, enz.

Zoals gezegd staat de patentaanvraag nog steeds in de wachtrij, en is deze nieuwe ontwikkeling nog niet voor binnenkort. Alleszins zal dit het privacydebat waar Google al maandenlang in verwikkeld zit extra aanwakkeren, ook al laat Google weten de telefoongesprekken zelf niet te zullen afluisteren. Benieuwd of de gebruikers er ook zo over denken …

Executive Summary

Wat? Google vraagt een patent aan op de technologie om achtergrondgeluiden te registreren.
En? Dit zou het mogelijk maken om advertenties te tonen op basis van achtergrondgeluid.

2 Comments

 1. Hanno

  10 months ago

  Ja, leuke 1april grap

  Geloof je toch niet die onzin

  Hanno

  Ps let maar op!

 2. René Voordeckers

  10 months ago

  Hey Hanno

  Voor zover wij weten is dit een echt patent. De volledige tekst kan je op de website van het United States Patent and Trademark Office vinden.

  Een patent betekent natuurlijk niet dat Google het meteen/ooit zal toepassen. Google experimenteert echter graag en het lijkt ons niet zo gek dat dit patent ook echt gebruikt gaat worden.

  Vriendelijke groeten
  René
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *