Super-Size Me, maar dan op de computer: de gevaarlijkste zoektermen

Niets is gratis, zo wordt ons al van kleins af aan meegegeven. Echter wordt ons op het internet allerlei “gratis” entertainment aangeboden: gratis screensavers, gratis muziek, gratis lyrics, gratis games, en ga zo maar door: allemaal zijn we zulke, veelal agressieve, advertenties wel eens tegengekomen op het web. Maar ook die zogenaamde gratis entertainment komt met een prijs: ze steken je computer vol met adware en met virussen. Conor Myhrvold van technologiesite Ars Technica gaf een lijst van zoekwoorden in in Google die als bijzonder gevaarlijk worden beschouwd, en installeerde alles wat hij maar kon vinden. Hij haalde zijn inspiratie uit de documentaire Super-Size Me, waarin Morgan Spurlock een maand lang alleen maar fast food eet en op elke aanbieding “ja” zei.

Super-size me

‘s Werelds gevaarlijkste zoektermen

Voor zijn experiment gebruikte Conor Myhrvold de zoekwoorden “free games”, “free music”, “free screensaver”, “free wallpaper” en “free e-card”. Dit zijn allemaal populaire zoektermen, maar het zijn ook bijzonder gevaarlijke zoektermen. In 2008 maakte McAfee een lijst op van de 50 meest gevaarlijke zoektermen in de Verenigde Staten, en allemaal staan ze erin. “Free” staat in die lijst als de categorie die het meeste risico op virussen en adware oplevert.

De resultaten van het experiment

Conor Myhrvold gaf deze zoektermen dus in in Google, en installeerde de software die hij op de landingspagina’s tegen kwam. Hij installeerde daarbij werkelijk alles wat hem werd aangeboden, net zoals dat Morgan Spurlock in Super-Size Me ook geen nee zei tegen extra aanbiedingen. Het resultaat is verbijsterend: al gauw zat de computer van de beveiligingsexpert vol met virussen en adware, en was hij zo goed als onbruikbaar. Alleen al de browser openen duurde een half uur, en bij het uitschakelen van de wifi vroegen tal van pop-ups om die terug in te schakelen. Logisch, adware kan namelijk niet werken zonder internettoegang… Voor een gedetailleerd overzicht van het resultaat van de verschillende zoektermen verwijzen je graag door naar het Engelstalige artikel op de website van Ars Technica. De screenshots hieronder geven je alvast een voorproefje.

De gevaarlijkste zoektermen

De gevaarlijkste zoektermen pop ups

En wat doet Google hieraan?

Dat de computer van Conor Myhrvold al gauw vol virussen en adware zat na het installeren van dubieuze software, is natuurlijk niet echt een verrassing. Wat wel opvallend is, is dat je deze dubieuze software gewoon op de eerste pagina van Google terugvindt. Websites die dit soort software aanbieden, worden dus helemaal niet geweerd uit de index van Google. En daar eindigt het nog niet: ook in de advertenties in Google verschijnen dit soort websites gewoon. Nochtans zou Google ze gemakkelijk kunnen weren door hun advertenties af te keuren. Het is een opvallende conclusie, en we kunnen alleen maar hopen dat Google hier in de toekomst iets aan doet.

Het moge duidelijk zijn dat adware en virussen nog steeds erg aanwezig zijn op het internet, en dat je dus beter erg goed oplet met wat je doet als je naar gratis entertainment zoekt op het internet! Het volledige artikel lees je op de website van Ars Technica.

Executive Summary

‘s Werelds gevaarlijkste zoektermen
Wie naar gratis entertainment zoekt op het internet let beter erg goed op, want voor je het weet zit je computer vol met virussen en adware.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *