RIP Facebook Deals, Places, Google Slide en iTunes Rentals

In de afgelopen week zijn verschillende producten van internetgiganten Facebook, Google en Apple aan het einde van hun levensloop gekomen. Facebook zette een punt achter Facebook Social Deals en Facebook Places. Google stopt met Google Slide en Apple stopt met het verhuren van TV-series via iTunes.

Het einde van Facebook Social Deals en Places

In mei lanceerde Facebook zijn eigen versie van Groupon. Na vier maanden is het gedaan met Facebook Social Deals. In mei konden we deze nieuwe dienst van Facebook nog verwelkomen en zagen we toch enige mogelijkheden voor Facebook met zijn gigantische bereik. “Deals are about to get better with friends” de slogan van Facebook Social Deals heeft schijnbaar weinig opgeleverd. De Check-in Deals van Facebook die te vergelijken zijn met Foursquare blijven nog wel bestaan.

Het tweede slachtoffer op het front van Facebook is Facebook Places. Deze dienst gaf een extra dimensie aan Facebook. Door in te checken kon je aan je vrienden laten weten waar je was en kregen de berichten die het meest relevant waren voor je locatie een betere positie in je nieuwsoverzicht. Facebook wil echter de scheiding tussen Facebook Places en de rest van Facebook vervagen. Zo kan je locaties toevoegen aan alle berichten die je post.

Google+ zorgt voor einde van Google Slide

Google SlideSlide.com was de derde duurste overname ooit van Google. Na de overname bleef het team een onafhankelijk deel van Google onder de naam Google Slide. Het team maakte vooral applicaties voor sociale netwerken, maar met de opkomst van Google’s eigen sociale netwerk en het beperkte succes van hun applicaties ten opzichte van onder andere Zynga is er geen plaats meer voor Google Slide. De meeste van hun projecten worden dan ook niet meer ondersteund.

Een uitzondering hierop is de website Prizes.org. Dit is een website voor crowdsourcing waarop je een wedstrijd kan houden om bijvoorbeeld een logo te ontwerpen voor je merk. Het merendeel van het Google Slide team blijft wel bij Google. Maar Slide (en PayPal) oprichter en VP van Google Max Levchin verlaat het bedrijf.

iTunes Rentals weg door iCloud of misschien wel Hulu

iTunes Rentals was een dienst in Amerika waarbij je TV-afleveringen voor slechts $0,99 kon huren voor 24 uur in plaats van de $1,99 om de aflevering te downloaden. Vrijdagavond werd deze dienst echter ineens stopgezet. Apple had eerder al laten weten dat de overgrote meerderheid van de iTunes gebruikers afleveringen kocht in plaats van te huren. Voeg daar de iCloud aan toe die de mogelijkheid biedt de afleveringen die je koopt via iTunes opnieuw te downloaden en automatisch op andere toestellen zoals een iPad en iPod beschikbaar maakt en iTunes Rentals maakte al helemaal geen kans meer.

Er is echter mogelijk een derde reden voor het stopzetten van de dienst. Er gaan geruchten dat Apple Hulu zou willen overnemen. Hulu biedt in Amerika gratis streams aan van TV-afleveringen maar voegt hier reclame aan toe. Als Apple een dergelijke website zou aankopen, hebben ze natuurlijk geen voordeel meer aan iTunes Rentals.

We hopen dat alle drie de giganten iets geleerd hebben uit deze ‘gefaalde’ experimenten en ze in de toekomst zullen bijdragen tot nog betere diensten.

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *