Ray Ozzie beschrijft de toekomst van Microsoft

Ray_Ozzie_LiveRay Ozzie, Microsoft Chief Software Architect, maakte begin vorige week bekend dat hij het bedrijf zou verlaten. Deze week schreef hij een soort van afscheidsbrief. ‘Dawn of a new day’ omschrijft waar de ‘post-pc’ wereld volgens hem naar toe gaat.  In de brief waarschuwt hij Microsoft om sneller weg te bewegen van hun afhankelijkheid van de PC en sneller te bewegen naar ‘aanhoudende diensten’ op de cloud, beschikbaar over een brede waaier van ‘geconnecteerde toestellen’.

Dit is echter niet de eerste keer dat Ray Ozzie dit onderwerp aanhaalt. Vijf jaar geleden schreef hij al een gelijkaardige memo ‘The Internet Services Disruption’. Hoewel Microsoft Mesh al jaren in aanmaak is maar nu pas – gelimiteerd – beschikbaar is, steunde zijn origineel concept op de achterliggende gedachte om data te synchroniseren op verschillende toestellen en de cloud.

Ray Ozzie is vooral bezorgd over het feit dat de mogelijkheden die hij vijf jaar geleden in zijn memo beschreef nog steeds niet uitgewerkt zijn. Hij merkt ook op dat de snelle vooruitgang van de concurrentie en nieuwe ontwikkelingen merkwaardig zijn. Hoewel Microsoft een vroege en duidelijke visie had voor mogelijke ontwikkelingen, is de concurrentie hen voor geweest op vlak van mobiele ervaringen, de naadloze fusie van hardware en software diensten, sociaal netwerken en ontelbare nieuwe vormen van internet-centric sociale interactie.

Wat Ray Ozzie beschrijft in zijn memo, is eigenlijk wat Google nu al doet. Google tracht met Chrome OS en Google Apps het onderscheid te verwijderen tussen ‘native applicaties‘ en ‘Web applicaties‘. Het draait dus allemaal om ‘de cloud’.

Google staat ook aan kop als het gaat over het synchroniseren van geconnecteerde toestellen zoals Android gsm’s en Google TV’s met de cloud. Het algemene principe van Google is dat “wanneer je data op de cloud staat, het ook beschikbaar zou moeten zijn op al je (geconnecteerde) toestellen”. Iets dat Google nu al verwezenlijkt heeft met Gmail, Google Docs, Google Calendar en Picasa. Ook andere applicaties volgen weldra.

Neem de ‘send-to-Android feature’. Die maakt het mogelijk om makkelijk links naar gsm’s te sturen waarop die een applicatie openen op de gsm’s. Die functionaliteit werd ook uitgebreid naar de Chrome browser. Android applicaties worden nu al naadloos ‘via de lucht’ geüpdate.

Uiteraard bestaat de concurrentie niet alleen uit Google. Op vlak van sociaal netwerken is Facebook de grootste concurrent. En daar ligt een mooie mogelijkheid voor Microsoft: het creëren van een computerarchitectuur die toestellen, de cloud en sociale netwerken samenbrengt. Ook hierover heeft Ray Ozzie zijn mening:

“De ervaringen van morgen zullen inherent transmedia en transtoestel zijn. Ze zullen gecentreerd zijn op je eigen sociale en organisatorische netwerken. Voor zowel personen als bedrijven zullen nieuwe consumptie- in interactiemodellen de online wereld veranderen.”

Ook concurrent Google is het niet ontgaan dat ‘social’ enorm belangrijk zal worden in de nabije toekomst. Toch blijken geen van beiden voet aan grond te krijgen (ondanks vele pogingen) en komen ze niet voor in de top 5 van sociale netwerken. The cloud is the future! Volgens Ray Ozzie en wij delen die mening.

5 Comments

 1. Marlys

  3 months ago

  Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed
  the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab
  inside and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 2. Bella

  3 months ago

  I amm sure this article has touched all the internet viewers, its really really nice pzragraph on building up new website.

 3. álef

  3 months ago

  You can hop from hop to shop onn the free 16th street mall shuttle
  or ride the convenient light raiil and bus system that stretches into many
  of the nearby suburban malls.

 4. hard money Lender

  3 months ago

  Make a necessary kindd of change in your mindset
  aand work foor the best oof things. The financing process is ruled by metrics, ratios and shrewd asset valuation. s have an answer
  by analyzing the situation on pragmatic basis.
  When Iaskked this guy whawt mzde the difference between a
  ‘headliner’ and an ‘opener’ he was pretty shocked that I didn’t know.
  You can learn moee about hard money by visiting Rehab – Hard
  – Money.

 5. Lots of people are not conscious that they have
  halitosis. This is since cells in nose that are accountable for feeling of odor in fact
  come to be unresponsive to the continuous stream of
  bad odor. If you have foul-smelling breath, you may need to
  be told, or you might discover adverse reaction of
  various other individuals when you are merely to close.
  You can quickly self-diagnose a foul-smelling breath. Often foul breath is discovered by an unpleasant or bitter taste in your mouth.
  You could lick your wrist, let it completely dry for a few seconds and smell location, or mug your turn over your mouth and also
  smell your own breath. If you need a consultation, ask a
  buddy, relative, your dental practitioner or your medical professional.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *