Product Listing Ads op de voet volgen dankzij de juiste rapportage

We hadden het eerder al over het opzetten van rendabele product listing ad campagnes. Maar eenmaal de campagnes opgezet zijn, is het natuurlijk belangrijk dat je ze op de voet volgt. Voor welke zoekwoorden verschijnen je advertenties en via welke zoekwoorden haal je effectief transacties binnen? Zijn er bepaalde zoekwoorden die veel bezoekers binnenhalen zonder dat die converteren? Het is maar door je campagnes nauwgezet op te volgen, dat je er het maximum uithaalt. Maak gebruik van de juiste rapportage en optimaliseer op basis daarvan je campagnes. De standaardrapportage in Google Adwords is  erg beperkt, maar dat vangen we op met enkele custom rapporten in Google Analytics.

Rapportage in Google Adwords: zoekwoorden en veilinggegevens

De rapportage van je product listing ad campagnes in Adwords is eerder beperkt maar geeft je toch enkele belangrijke basisinzichten. Wat je vooral wil bekijken, zijn de statistieken van je zoekwoorden en de veilinggegevens:

  • Zoekwoorden: een van de belangrijkste verschillen tussen een klassieke zoekcampagne en een product listing ad campagne, is het feit dat je bij een product listing campagne zelf geen zoekwoorden hoeft op te geven waarop je je advertenties wil tonen. Google bepaalt die zoekwoorden zelf, op basis van je feed. Je wil dus op de voet volgen op basis van welke zoekwoorden je verschijnt, zodat je irrelevante termen kan uitsluiten. De gegevens over de zoekwoorden waarop je verschijnt, vind je onder het knopje ‘details’ op het tabblad ‘zoekwoorden’. Je kan dit bekijken op campagneniveau of op advertentiegroepniveau. Dat ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

pla zoekwoorddetails

  • Veilinggegevens: ook de veilinggegevens zijn de moeite waard om regelmatig te bekijken. Ze geven een benchmark van hoe jouw advertenties het doen ten opzichte van je concurrenten. Deze gegevens krijg je wel pas na een tijdje te zien, Google moet hiervoor eerst voldoende gegevens kunnen verzamelen.

Custom rapportage in Google Analytics

De rapporten in Google Adwords geven je een basisinzicht, maar we missen hier nog gegevens over het aantal transacties en de winst die daaruit is voortgevloeid. Om die gegevens te bekijken, maken we een custom rapport aan in Google Analytics. Je Adwords en Analytics account moeten daarvoor uiteraard wel gekoppeld zijn. Is dat nog niet het geval, dan doe je dit via Google Adwords -> account instellingen -> gekoppelde accounts.

Voor het aanmaken van custom rapporten, klik je in Google Analytics bovenaan op ‘customization‘, en daarna op ‘new custom report’. Geef je rapport een naam, en geef daarna de juiste metrics en dimensies in. In dit geval zijn de metrics bijvoorbeeld ‘visits’, ‘quantity’, ‘product revenue’ en ‘revenue’. Als dimensie kiezen we de ‘matched search query’. Tot slot nemen we nog een filter op waarbij we alleen een bepaalde Adwords campagne opnemen (we maken voor elke product listing ads campagne een aparte rapport aan).

Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

pla custom report

En als we op ten slotte op ‘save’ klikken, is dit het resultaat:

pla custom report resultaat

Zo, nu zien we tot in detail welke zoekwoorden bezoekers naar de website hebben getrokken, hoeveel ons die zoekwoorden hebben gekost, en hoeveel die zoekwoorden hebben opgebracht! Uiteraard kan je je custom rapporten nog uitbreiden met andere relevante metrics, zoals de bounce rate en de time on site. Op basis van die rapporten kan je vervolgens nog beter gaan optimaliseren. Lokken bepaalde zoekwoorden heel veel bezoekers, maar brengen ze niets op? Pauzeer ze dan! Ook je titels en productbeschrijvingen in je feed zelf kan je op basis van deze gegevens verder optimaliseren.

Executive Summary

Het is maar door je Product Listing Ads campagnes nauwgezet op te volgen dat je er het maximum uithaalt. Maak gebruik van de juiste rapportage en optimaliseer op basis daarvan je campagnes. De standaardrapportage in Adwords is erg beperkt, maar dat vangen we op met enkele custom rapporten in Google Analytics.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *