Product Listing Ads in carrousel: binnenkort ook op desktop?

Google Product Listing Ads carousel

Ben jij een dinosauriër die nog googelt op je desktopcomputer? Je bent dan wel in de minderheid, maar maak je vooral geen zorgen, want als het van Google afhangt, krijg je op je pc een zoekresultatenpagina te zien die verdacht veel lijkt op de mobiele versie. Mobile is king, heet dat dan. De laatste ontwikkeling in deze ‘mobilisering’? De Product Listing Ads van Google, die op smartphones soms al in ‘carrousel’ verschijnen, maken binnenkort ook hun opwachting op desktops.

De toekomst begint vandaag: alles op maat van je mobieltje

Meer dan de helft van de zoekopdrachten in Google gebeurt van op een smartphone. Dat maakte de internetgigant vorig jaar bekend. We surfen almaar meer mobiel, een trend waar zowel marketeers als Google zelf continu op inspelen. Zo lijkt de lay-out van de zoekresultatenpagina op desktops almaar meer op de mobiele versie. Het scherm van de smartphone stoot dat van de desktop van de troon als hét richtinggevende format. Met andere woorden: developers ontwikkelen hun interfaces tegenwoordig met een mobiele surfer in gedachten, en dus evolueren desktoppagina’s gewoon mee.

Product Listing Ads in carrousel op desktop?

Op 8 maart 2016 merkte SEO’er Sushan Sharma op dat Google een nieuwigheid aan het uittesten was op de desktopversie van de zoekresultatenpagina. Bij zijn zoekopdracht verschenen er namelijk product listing ads (PLA’s) – productadvertenties uit de webshops van adverteerders – in carrouselconfiguratie. Tot nu was die carrousel, waarbij je horizontaal kunt scrollen tussen verschillende producten, voorbehouden voor mobiel. Op de smartphone gebeurt dat uiteraard al swipend, op pc door op de pijltjes te klikken.

Baanbrekend nieuws? Niet écht, want in januari liep er al een test met expendable Product Listing Ads, waarbij je in eerste instantie een vijftal producten krijgt te zien, die je kunt uitklappen tot een overzicht van wel zestien producten. Net zoals de ‘expendable view’ zijn de PLA’s in carrousel slechts een proef. Of en wanneer de functie ook echt gelanceerd wordt, is niet bekend.

De beste espressomachine? Google weet raad

Een andere proef, ranked PLA, werd in maart officieel uitgerold. Wanneer een gebruiker op zoek gaat naar ‘beste espressomachine’ of ‘top koffiemachines’, krijgt hij nu de relevante producten met de beste beoordelingen te zien. In de juiste volgorde, zodat je als consument in één oogopslag ziet welk product de voorkeur geniet. (Of toch ongeveer, want Google selecteert eerst de producten met een goeie rating, waarna adverteerders tegen elkaar opbieden om als eerste te verschijnen in het overzichtje.) Op mobiel zijn de resultaten genummerd met een kleine, maar opvallende blauwe bladwijzer, terwijl je op de pc een genummerd grijs cirkeltje te zien krijgt. Ranked PLA is jammer genoeg nog niet beschikbaar in België.

Feed Rules voor Google Shopping

Daar stopt het niet, want op 27 april kwam er nóg een nieuwtje binnen. Om de producten uit je webshop makkelijker te kunnen bewerken, zodat Google Shopping ze moeiteloos opneemt, lanceert Google Feed Rules in het Merchant Center. Het nieuwe hulpmiddel laat toe om de kolomnamen aan te passen (bijvoorbeeld van ‘main title’ naar ‘title’), de waarden te transformeren (van ‘for men’ naar ‘male’) en ontbrekende waarden automatisch aan te vullen.

Executive Summary

De UX op Google is almaar meer gebaseerd op mobiele pagina’s. En dus test Google nu Product Listing Ads in carrousel uit op pc, net zoals op mobiel.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *