20.02.2014 - Content

Rendabele Product Listing Ads? Geen probleem met dit stappenplan

Je hebt ze vast al eens in Google zien verschijnen, de zogenaamde product listing ads. Deze advertenties verschijnen rechts bovenaan in beeld, naast en boven de tekstadvertenties, en bestaan uit een afbeelding, een prijs en de naam van de webshop die het product aanbiedt.

Licentie : miroslav

Deze nieuwe vorm van advertenties bestaat al langer in de Verenigde Staten en in Nederland, maar in België zijn ze redelijk nieuw. Heb je zelf een webshop en adverteer je via Adwords? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om zo snel mogelijk op de kar te springen, nu de concurrentie nog beperkt is! We verwachten immers dat deze nieuwe vorm van adverteren na verloop van tijd almaar meer gebruikt zal worden, waardoor er meer concurrentie zal zijn.

 

Product Listing Ads, wat is dat precies?

Zoekvolume alleen is niet zaligmakend. De zoekwoorden die je gebruikt, moeten ook relevant zijn. Product listing ads zijn advertenties die de producten van een webshop in de kijker plaatsen. Ze verschijnen in Google zoeken en bestaan uit een afbeelding, een prijs en een link naar de webshop. Bij een klik op een advertentie word je meteen naar de desbetreffende productpagina in de webshop gestuurd.

In tegenstelling tot de tekstadvertenties in Google zoeken gebeurt de targeting over het algemeen niet op basis van zoekwoorden. In de plaats daarvan werkt Google met een zogenaamde product feed. Deze product feed moet je zelf opstellen en uploaden naar een Google Merchant Center. Nadat je deze feed gekoppeld hebt aan Adwords, gaat Google zelf bepalen op welke zoekwoorden jouw product listing ads zullen verschijnen.

Bij QueroMedia hebben we ondertussen enige ervaring met het opzetten van product listing ads campagnes, en die ervaring willen we graag delen! We leggen je stap voor stap uit hoe je een product listing ad campagne opzet in Google Adwords.

 

Product listing ads campagnes: het opstellen van de product feed

De product feed is enorm belangrijk: het succes van je campagne staat of valt ermee.

De targeting van je product listing ads gebeurt op basis van een zogenaamde product feed. Die product feed is een lijst van alle producten in je webshop (of alle producten waarop je wil adverteren), met per product de naam, een beschrijving, een foto, een url, een prijs, enzovoort. Die product feed is enorm belangrijk: het succes van je campagne staat of valt ermee. Een goede feed betekent waarschijnlijk ook een rendabele campagne, terwijl een slechte feed veelal resulteert in een niet rendabele campagne. Vooral de titel en de beschrijving zijn daarbij belangrijk: besteed hier dus voldoende aandacht aan en neem er belangrijke keywords in op. Tip: neem ook de zogenaamde longtail en longterm zoekwoorden op. Op deze termen is minder concurrentie, waardoor met een beetje geluk enkel jouw product listing ads verschijnen op die zoekwoorden.

Voor een overzicht van de verschillende kenmerken die je moet opnemen in je feed verwijzen we je graag door naar de Adwords support. Hou er rekening mee dat de vereisten voor de feed verschillend zijn per land. in België gelden andere vereisten dan bijvoorbeeld in Nederland. Qua bestandsindeling heb je de keuze tussen een XML feed of een door tabs gescheiden tekst feed.

 

De product feeds uploaden naar het Google Merchant Center

Om te adverteren met product listing ads heb je eerst en vooral een Google Merchant account nodig. Die kun je gewoon gratis opzetten. Heb je je account opgezet, ga dan naar instellingen -> algemeen, en vul alle relevante gegevens in, zoals de naam van je webshop, je contactgegevens en je adresgegevens. Vergeet ook niet om de url van je website te verifiëren. Dit kan via Google Analytics of door een klein bestandje naar je website te uploaden. Nadat je de instellingen hebt aangevuld, kan je je gegevensfeeds uploaden.

Het koppelen met je Adwords account doe je ook in het Merchant Center. Onder de instellingen links zie je Adwords staan, daar kan je je Adwords account koppelen.

Noot: in je Merchant center kan je per account maar één domein koppelen. Wil je adverteren voor meerdere klanten, of wil je internationaal adverteren met een eigen domein voor elk land (bijvoorbeeld .be, .nl, .fr, …) dan heb je een multi client account nodig, dat je eenvoudig kan aanvragen bij Google zelf.

 

Product listing ads campagnes opzetten in Adwords

Eenmaal je product feeds zijn geüpload naar je Google Merchant center, kan je beginnen met het opzetten van je Adwords campagnes. Daarvoor maak je een nieuwe campagne aan in het zoeknetwerk, en kies je voor ‘Advertenties met productvermeldingen‘. Even verderop zie je dan ‘advertentie-extenties’ staan. Zorg ervoor dat ‘gebruik productinformatie van Google Merchant Center om advertenties te maken en targeten’ is aangevinkt, en kies het gewenste Google Merchant account in het dropdown menu.

Merk op dat je niet kan kiezen welke feed je wil targeten. Standaard worden alle feeds in je Merchant account dus gebruikt om advertenties van te laten zien. Naar targeting toe zijn de mogelijkheden momenteel dan ook erg beperkt: je kan targeten op id, op product type, op merk, op staat, op Adwords labels en op Adwords groepering. Wil je in België adverteren in het Nederlands en in het Frans, dan raden wij je aan om twee feeds te uploaden met verschillende labels: één in het Nederlands, en één in het Frans. Geef alle producten in de Nederlandse feed bijvoorbeeld het label BE-NL, en alle producten in de Franse feed het label BE-FR. Vervolgens kan je twee campagnes opzetten, één voor het Frans en één voor het Nederlands, waarbij je target op basis van dat label.

Je advertentiegroepen kan je indelen op basis van merk, op basis van product type of op basis van labels. Voeg ook een advertentiegroep toe waarin je alle producten target, en zet de CPC daarvan een stuk lager dan je andere advertentiegroep: op die manier weet je zeker dat alle producten in je feed getarget worden.

 

Product listing ads optimalisatie

Voor optimalisatie van product listing ads zijn er in Adwords niet zo veel mogelijkheden. Richt je vooral op de structuur en op het toevoegen van negatieve zoekwoorden:

  • De structuur van je campagne: deel je advertentiegroepen bijvoorbeeld in op basis van producttype of merk. Producttypes en merken die goed scoren kan je een hogere CPC geven, andere producttypes en merken geef je een lagere CPC. De echte topproducten kan je eventueel in een aparte advertentiegroep steken, die je dan target op basis van het unieke id.
  • Het toevoegen van negatieve zoekwoorden: op het tabblad zoekwoorden kan je bij details -> alle de zoekwoorden bekijken waarop je advertenties getoond zijn geweest. Sluit irrelevante zoekwoorden zoveel mogelijk uit.

 
Veel belangrijker bij de optimalisatie is je product feed: door de titels en productbeschrijvingen te optimaliseren, zorg je ervoor dat je alleen op relevante zoekwoorden verschijnt.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans