Museum voor Schone Kunsten binnenkort op Google Art

Met Google Art kan je enkele prestigieuze kunstcollecties via je computer bewonderen en een virtuele wandeling maken doorheen enkele wereldbekende musea, zoals het Museum of Modern Arts en de Tate Britain. Vandaag werd echter bekend gemaakt dat ook het Belgische Museum voor Schone Kunsten binnenkort via Google Art toegankelijk zal zijn. Het Museum voor Schone Kunst zou bovendien zelfs de belangrijkste bijdrage leveren, met werken van onder meer Pieter Bruegel de Oude en Pieter Paul Rubens.

Google Art

Google Art

Het principe van Google Art is gebaseerd op dat van Google Street view, maar met Google Art wandel je door musea in plaats van door straten. De Google Art musea zijn bovendien ook te vinden via  Google Maps. Net zoals dat bij Google Street view het geval was, ontwierp Google zijn virtuele museum door via het Street View wagentje 360° panoramafoto’s maken in de galerijen van de deelnemende musea.

In Google Art is het mogelijk om alle museumzalen in 360° te bezoeken. Je kan ook inzoomen op de details van kunstwerken en allerhande achtergrondinformatie opvragen. Via technische verbeteringen is bovendien mogelijk om te zoeken op de naam van de kunstenaar, het kunstwerk, het type kunst, het museum, het land, de collectie en de periode. Daarnaast zijn sommige kunstwerken verwerkt in gigapixelresultie. Dat betekent dat de beelden van deze kunstwerken bestaan uit 7 miljard pixels, waardoor je kan sterk kan inzoomen en dingen ziet die je normaal met het blote oog niet kan waarnemen.

Google Art MoMa

Social Art

Google verwerkte ook enkele sociale mogelijkheden binnen Google Art. Zo is Google+, samen met de mogelijkheid tot video hangouts geïntegreerd binnen Google Art. Je kan daarnaast opmerkingen plaatsen bij elk schilderij en zelf een kunstcollectie samenstellen door specifieke views van kunstwerken op te slaan. Deze zelfgemaakte kunstcollecties kan je daarna delen met je familie en vrienden.

Allemaal virtueel naar musea?

Aangezien je nu beroemde collecties online kan bewonderen en de musea niet betaald worden voor het vrijgeven van hun collecties, zou er misschien gevreesd moeten worden voor een leegloop van de echte musea. Maar daar is volgens de Britse projectleider James Davies helemaal geen angst voor. Volgens hem is de fysieke ervaring van kunst kijken nog steeds niet te evenaren met kunst op een computerscherm. De bedoeling van Google Art zou eerder zijn om mensen te prikkelen en aan te sporen tot aandacht voor kunst.

Executive Summary

Wat? Maak een virtuele wandeling door musea met Google Art
En? Binnenkort is ook de collectie van het Museum voor Schone Kunsten via Google Art te bewonderen!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *