Microsoft koopt Skype om te concurreren met Google Voice

Logo van Skype
De laatste weken was er veel buzz over de verkoop van Skype. Onder andere Facebook, Microsoft en Google werden getipt als mogelijke kopers. Ondertussen is het bekend geworden dat Microsoft als winnaar uit de bus is gekomen en Skype zal overnemen voor een bedrag van maar liefst $8.5 miljard.

Via internet bellen

Al sinds 2003 is Skype één van de bekendste namen wanneer het gaat over VoIP. VoIP staat voor Voice over Internet Protocol, met andere woorden via het internet bellen. Telecombedrijven rekenen vaak hoge tarieven aan om te telefoneren. Zeker als je naar een andere zone of internationaal belt. Via het internet is afstand echter irrelevant. Gesprekken tussen twee pc’s zijn zelfs volledig gratis.

VoIP gaat echter verder dan enkel gesprekken tussen computergebruikers. Je kan ook van een computer naar een vast of mobiel toestel bellen. Je telefoneert dan altijd aan het lokale tarief. Voor bedrijven en particulieren die vaak naar het buitenland moeten bellen is VoIP dan ook een enorme besparing.

Google Voice

Skype is natuurlijk niet de enige speler op de markt van VoIP. Ook Google zag de mogelijkheden van bellen via het internet en startte daarom met Google Voice in 2009. Onder andere dankzij het succes van smartphones die Android gebruiken, is Google Voice nu al een enorm succes.

Google integreert zijn Google Voice ook in advertenties van Adwords. Dit biedt een extra voordeel ten opzichte van Microsoft’s zoekmachine Bing. Dat is dan waarschijnlijk ook één van de voornaamste redenen waarom Mircosoft Skype wilt overnemen.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cOZU7BOeQ58&feature=player_embedded[/youtube]

Wat wint Microsoft?

Voor de winst is de aankoop van Skype niet ideaal. Net als de online diensten van Microsoft maakt ook Skype verlies. Het is echter het grote aantal gebruikers van Skype dat de reden zou zijn voor Microsoft’s beslissing.

De grote fanbase van Skype kan Microsoft combineren met de verschillende producten dat het maakt. Voor Microsoft’s mobiele besturingssysteem, windows phone 7, is een integratie van VoIP een sterk verkooppunt. Concurrenten Android en iOS liggen echter al ver voor op dit gebied.

Ook voor Microsoft’s Xbox zou een integratie van Skype een meerwaarde bieden. Games die een online component hebben, steunen vaak zwaar op chatfuncties. Skype is al een bekende naam waardoor gamers sneller geneigd zijn een nieuw systeem te gebruiken. Als laatste kan VoIP ook geïntegreerd worden in Office, onder andere Outlook, om een totaalpakket aan te bieden.

Het totale bedrag voor de aankoop zou $8,5 miljard bedragen. Het zou bijgevolg één van de grootste aankopen van de laatste jaren zijn. Zijn de voordelen van Skype deze prijs waard of is dit een faux pas van Microsoft?

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *