HTTP 503 kan je SEO positie in Google redden

Is je site down voor onderhoud of heb je te maken met technische problemen of een hacker? Dan kan dat de positie van je website op Google wel eens negatief beïnvloeden aangezien je site onbereikbaar is wanneer de Googlebot je site bezoekt om ze te indexeren. Bovendien ontvangt de surfer een waarschuwing wanneer blijkt dat je website gehackt is. Op slechts enkele uren kan dus het aantal bezoekers, en dus ook conversies, in mekaar storten. Een ware ramp voor een internet shop of een populaire blog.

De oplossing? HTTP 503!

Gelukkig bestaat er een oplossing om te voorkomen dat Google je web page uit de ranking haalt: HTTP 503. Volgens de officiële Google Adwords blog nodigt een HTTP 503 de Googlebot uit om iets later terug te komen, wanneer je het probleem opgelost hebt en de web page dus terug bereikbaar is. Bovendien is het dankzij de “Retry-After Header” optie mogelijk om aan te geven wanneer de web page opnieuw bereikbaar is. Op die manier weten zowel de Googlebot als je bezoekers wanneer de site opnieuw online zal staan.

Hoe doe je het?

Eigenlijk vrij eenvoudig, je moet gewoon een web code invoegen in de pagina of template. The SEO Journal geeft ons alvast volgende codes voor PHP en .net/c#:

< ?php header(“HTTP/1.1 503 Service Unavailable”); ?>

en

Response.StatusCode = 503

Natuurlijk kan het ook ingevoerd worden in een andere programmeertaal.

Een perfecte oplossing ?

HTTP 503 lijkt dus de perfecte oplossing voor alle downtimes, server errors, tijdelijke pagina’s, … Toch wijst Google erop dat het gebruik van de HTTP 503 code geen permanente oplossing mag zijn. Het langdurig gebruik van HTTP 503 kan er namelijk voor zorgen dat Googlebot aanneemt dat je website vanaf een bepaald tijdstip permanent beschikbaar is, waardoor het in geval van problemen je URLs uit de Google index kan verwijderen.

5 Comments

 1. Koen

  12 months ago

  “Eigenlijk vrij eenvoudig, je moet gewoon een web code invoegen in de pagina of template.”

  “HTTP 503 lijkt dus de perfecte oplossing voor alle downtimes, server errors, …”

  Hoe kan je deze code in je template plaatsen, of beter nog, je template aan Google tonen, als er een downtime of server error is?

 2. GillesF

  12 months ago

  Hallo Koen,

  terechte opmerking. Het beste is om de code vooraf in de template te steken en een back-up server op te stellen. Van zodra je site onbeschikbaar is, kun je overschakelen naar die back-up server en de 503 code aan Google tonen.

  Gilles

 3. Koen

  12 months ago

  Een backup server?

  Als je al zo veel geld uitgeeft, kan je toch gewoon een kopie van je website op die backup server laten draaien? Dan is je website helemaal niet offline en heeft er niemand last van.

  Ik vrees dat je er een beetje naast zit.

  Een website kan inderdaad even offline gaan, dat gebeurt wel vaker. Of Google daar een probleem van maakt, ik durf het betwijfelen. Je moet al pech hebben dat de Googlebots net langskomen.
  Anderzijds zal Google geen website bestraffen omdat die eens een dag offline is.

 4. Koen

  12 months ago

  Een juiste vertaling van het artikel dat je proberen overnemen hebt is lichtjes anders..

  Als een hacker de controle over je site heeft overgenomen en alle inhoud overhoop heeft gegooid kan je snel een tijdelijke pagina online zetten. Het zou jammer zijn als Google de inhoud van de tijdelijke pagina indexeert en deze als jouw nieuwe homepage gaat bekijken.

  Om te vermijden dat Google de originele homepage in zijn index vervangt door de tijdelijke pagina, gebruik je deze tag.

  Er is meer nodig dan gewoon schrijven om te schrijven, om artikel te laten scoren in Google. Je moet ook weten waarover je schrijft, anders val je door de mand.

 5. Tom Bogaert

  12 months ago

  Hoi Koen, bedankt voor je feedback. Ik volg je feedback over de back-up server deels. Sommige sites zijn nu eenmaal te omvangrijk om een volledige fall-back scenario te kunnen voorzien. Een back-up server die de meest kritische periode overbrugt is dan een optie. In dat geval voor het gedeelte dat niet wordt opgevangen tijdelijk 503’s voorzien.

  Alles is uiteraard afhankelijk van de crawlfrekwentie die (bepaalde delen van) je website heeft opgebouwd. Uiteindelijk is het onze bedoeling hieromtrent wat ruchtbaarheid te creëren, want we merken dat vele bedrijven, ja, ook grote zoals bvb Disney, hier toch tegen zondigen. Ik hoop dat je dit initiatief kan apprecieren, zoals ook wij jou goedbedoelde kritiek met plezier ter harte nemen.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *