Google’s “Unnatural Link Update” doet black-hat linkbuilders huiveren

link buildingPaniek in linkbuilding land! In een vorige post deelden we enkele van Matt Cutts‘ aankondigen mee betreffende “over-optimization” van websites. Daarmee bedoelt hij dat websites die wat sluw omgaan met black-hat SEO, dikwijls beter scoren dan hun eerlijkere  concurrenten. Dit zal in de toekomst definitief tot het verleden behoren, volgens de Google Webspam expert. En zo te zien heeft Google de laatste maand inderdaad niet stil gezeten… Talloze websites zien hun rankings naar beneden duiken of krijgen zelfs een de-indexering aan hun broek. Staat er iets groots op til?

“Beste Webmaster, stop met onnatuurlijke links of krijg slaag”

Het begon allemaal met berichten die via Webmaster Tools massaal werden uitgestuurd, verkondigend dat sommige websites zich zouden hebben ingelaten met praktijken niet beantwoordend aan Google’s Webmaster Guidelines. De berichtgeving zag er als volgt uit:

Google unnatural linking notification

Duidelijke taal hierboven. In principe komt dit neer op het volgende: we verdenken je van niet-zo-koshere linkpraktijken en we zouden je hiervoor wel eens flink kunnen straffen. Gepaard gaande met Google’s recente aanpassing van hun helpartikel over concurrenten en rankings doet op z’n minst vermoeden dat Google een offensief voorbereidt tegen onnatuurlijke linkbuildingpraktijken. Zelf beweert Google dat het hier louter gaat om het frequenter rapporteren van bestraffingen voor slechte linkpraktijken.

Toeval?

LinkbuildingMaar zit de vork werkelijk zo in de steel? Agencies zoals het Britse Branded3 ondervinden dat vele van hun klanten deze meldingen krijgen en niet veel later worden gepenaliseerd voor onnatuurlijke linkpraktijken. Zij spreken van een correlatie, te hoog om aan het toeval over te laten, tussen de unnatural links meldingen en websites die ranking verliezen voor keywords waarvoor ze massaal onnatuurlijke links hebben versierd. In hun observaties merken ze eveneens dat de daling in ranking te groot is om een gevolg te zijn van linkdevaluatie, of een dalende kwaliteit van inbound links.

Is er dan sprake van een nieuw Google algoritme voor het detecteren onnatuurlijke links? Wie zal het zeggen… Maar wat het bovenstaande wel aantoont is dat in tegenstelling tot het verleden, websites nu worden afgestraft voor hun toegepaste linkstrategieën. Of toch in het geval als deze op z’n minst als “twijfelachtig” beschouwd kunnen worden.

Conclusie

Laat ons eerlijk zijn: dit zat er aan te komen. Google’s War on Black-Hat Linkbuilding gaat verder en dat is maar goed ook. Op het eerste zicht worden vooral de commerciële linknetwerken, geautomatiseerde linkbuildingdiensten en betaalde linkbuilding (bv. het en masse aankopen van inbound links) geviseerd.

We vallen misschien in herhaling, maar het aanbieden van kwalitatieve en boeiende content is volgens ons nog steeds de beste manier om relevante en gezonde links op een natuurlijke manier aan te trekken. Wederom draait het allemaal om relevantie.

Content-driven linkbuilding

Executive Summary

Wat? Het lijkt dat Google klappen uitdeelt voor onnatuurlijke linkpraktijken…
En? Veel websites zien hun ranking de dieperik in storten na een waarschuwing te hebben gekregen

5 Comments

 1. Menno

  10 months ago

  Zeer dubieus, het is op deze manier natuurlijk zeer makkelijk om de competitie uit Google te verbannen. Je onschuld bewijzen bij Google is zo goed als onmogelijk

 2. PageDown

  10 months ago

  Wat dan met de praktijken die Truvo hanteert? Één van hun verkoopsargumenten is dat ze backlinks met ‘redelijk wat’ traffic aanbieden. Raar dat Google hier wel een oogje dichtknijpt…

 3. JeroenG

  10 months ago

  Hey Menno,

  Als je zulke berichtgeving hebt mogen ontvangen, dan kan het inderdaad zijn dat er een vlieg aan de lamp zit. Maar er zijn evengoed gevallen die de beruchte melding in Webmaster Tools hebben gekregen, zonder er daarna nog iets van te horen…

  Als je toch vermoedt dat je bent teruggevallen in de SERPs (of een de-indexatie in het slechtste geval), adviseert Google om alle onnatuurlijke links te elimineren (in de mate dat dit mogelijk is) en daarna een reconsideration request aan te vragen voor je site.

 4. JeroenG

  10 months ago

  Hallo PageDown,

  Hoe je het ook draait of keert, Google zal altijd tot op zekere hoogte een black box blijven… Eventuele partnerships hieromtrent of uitzonderingen op de regel, als die al bestaan, zullen hoogstwaarschijnlijk nooit kunnen worden aangetoond.

  Ik weet niet exact hoe het er bij Truvo aan toegaat, maar qua linkstrategie vallen ze voor een groot deel terug op multirubrieken in de Gouden Gids bijvoorbeeld. En daar kom je voor Google al een heel eind wat betreft autoriteit, PageRank en trust.

  Wat betreft de andere linkpraktijken blijft het, zoals voor iedereen, nog steeds afwachten hoe Google deze zal beoordelen…
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *