Google test Q&A product ‘Google Baraza’ in Afrika

Google_Baraza_LogoGoogle Baraza, een site die wat weg heeft van de Q&A site Yahoo Answers. De logica achter de site is dat de site lokale content helpt te genereren over het hele continent van Afrika. Benieuwd of dit testproduct ook onze contreien zal bereiken.

Er is een vrij uitgebreid puntensysteem (‘currency’) dat gebruikt wordt om voor antwoorden te betalen en ter beloning voor deelname. Omdat het product in het Engels beschikbaar is, lijkt het ons wel mogelijk dat ook mensen van buiten Afrika zullen deelnemen aan het testproject.

De vraag die veel mensen bezighoudt (en zelfs op Baraza gesteld maar onbeantwoord is), is of Baraza het model zal worden voor een globale Q&A site van Google. Het bedrijf bezit al een eigen Q&A/sociale zoeksite, Aardvark, maar daar werd tot hier toe niet veel mee gedaan. Google bood vroeger ook al een (betalende) Q&A-dienst aan in Google Answers maar die werd afgesloten nadat de gratis Yahoo Answerssite gelanceerd werd.

Daarnaast zijn er ook verschillende sites en diensten, waaronder Facebook, Quora en Searchwiki, die ‘sociaal zoeken’ aanbieden of een Q&A-functionaliteit. Maar geen van die sites is als vervanging naar voren gekomen voor traditionele zoeksites noch konden ze aan de verwachting van een menselijke Q&A voldoen.

Sociaal zoeken is tegenwoordig sterk onder de aandacht, kijk maar naar Ask.com dat stopt met web crawling en terugkeert naar z’n roots: Q&A search. Google lijkt met Baraza dus ook hierop in te zetten en neemt zo een steeds dominantere rol op zich binnen de zoekmarkt.

Google Baraza al eens  uitproberen?

Hieronder nog een screenshot van hoe de interface eruitziet: Google_Q&A_Baraza

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *