Google Reader verdwijnt binnenkort: wat zijn de alternatieven?

Slecht nieuws voor de miljoenen gebruikers van Google Reader: Google trekt er op 1 juli de stekker uit. Gebruikers van Google Reader krijgen nog drie maanden de tijd om op zoek te gaan naar een alternatief, maar daarna verdwijnt de dienst onherroepelijk. De dienst zag het levenslicht in 2005, maar het aantal gebruikers daalt de laatste tijd, en de opkomst van Facebook en Twitter doen het belang van RSS dalen. De voorbije jaren werd de Google RSS Reader dan ook nog amper geüpdatet.

Google Reader verdwijnt op 1 juli

Verontwaardigde reacties

Ondanks het dalend aantal gebruikers, blijft Google Reader wel een RSS reader met enorm veel gebruikers, die een groot stuk van de markt wist in te palmen. Google Reader maakt het voor de gebruikers gemakkelijk om blogposts, nieuws en content van verschillende websites te verzamelen, en op één plaats te lezen. De reacties op de verdwijning van Google Reader bleven dan ook niet lang uit. Op Twitter regent het verontwaardigde reacties, en op Change.org werd ondertussen een petitie gestart om de dienst alsnog te behouden. Op dit moment heeft de petitie reeds meer dan 26.000 handtekeningen verzameld.

Google Reader alternatieven

De kans dat Google nog terugkomt op zijn beslissing, is klein. Ben je een fervent Google Reader gebruiker, dan kan je dus best op zoek gaan naar een alternatief. Daarvoor moet je eerst op zoek naar een nieuwe reader. Heb je die gevonden, dan moet je je bestaande Google Reader feeds daarin importeren. Gelukkig kan dat erg makkelijk.

  • Een nieuwe RSS Reader

Eerst en vooral moet je op zoek naar een nieuwe RSS Reader. Je hebt daarbij twee opties: een web based reader of een desktop based reader. Het voordeel van een web based reader, is dat je deze overal en vanop elk toestel (laptop, tablet, smartphone, …) kan raadplegen. Google Reader is ook een web based reader. Populaire alternatieven zijn NetVibes, NewsBlur en Feedly. NetVibes en NewsBlur lijken erg goed op Google Reader, Feedly heeft dan weer een totaal andere interface.

NetVibes is een web based RSS reader, die een goed alternatief vormt voor Google Reader

NetVibes web based RSS reader

Naast een web based reader, kan je ook voor een desktop based reader gaan. Het voordeel daarvan is dat je veel meer opties hebt dan bij de web based readers. Het grote nadeel is echter dat alle desktop based readers momenteel syncen met Google Reader. Dat betekent dat je je feeds enkel zal kunnen lezen op het toestel waarop je je op die feed inschreef, tenzij de desktop readers met een andere service gaan syncen. De kans dat dat gebeurt is wel groot, aangezien het nog drie maanden duurt voor Google Reader verdwijnt. FeedDemon is een goede desktop based RSS reader.

FeedDemon is een desktop based RSS reader, die een goed alternatief vormt voor Google Reader

FeedDemon desktop based RSS reader

  • Je Google Reader feeds importeren

Heb je een goede RSS reader gevonden? Dan moet je al je RSS feeds daarin importeren. Gelukkig kan dat erg gemakkelijk, dankzij Google Takeout:

  1. Ga naar de Google Takeout Reader pagina en klik op ‘Create Archive’.
  2. Als het archief klaar is, kan je dit downloaden.
  3. Je krijgt nu een ZIP folder op je computer. Ga daarin op zoek naar het ‘subscriptions.xml’ bestandje en pak dat uit op je computer.
  4. Open je nieuwe RSS reader, ga naar de instellingen en ga daar op zoek naar de ‘import’ optie. Daar kan je het ‘subscriptions.xml’ bestandje importeren.

Je hebt nog enkele maanden de tijd om over te schakelen. Experimenteer dus met verschillende alternatieven tot je er een hebt gevonden waar je tevreden over bent.

Executive Summary

Op 1 juli trekt Google Reader de stekker eruit
Door de opkomst van Facebook en Twitter gaat het belang van RSS erop achteruit

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *