Google Plus voor minderjarigen – motieven?

Onlangs besloot Google om de minimumleeftijd van Google Plus te verlagen van 18 naar 13 jaar. Een strategische zet om weer een nieuwe flow gebruikers aan te trekken. Bradley Horowitz, VP van Google’s products kan dit enkel beamen: “Teens and young adults are the most active Internet users on the planet. And surprise, surprise: they’re also human beings who enjoy spending time with friends and family. Put these two things together and it’s clear that teens will increasingly connect online.”
google-plus-minderjarigen-13
Google introduceerde alvast heel wat features om de Google Plus ervaring voor jongeren zo veilig mogelijk te maken, waardoor het Facebook een stap voor is. Zo werkt het aan een Google+ Safety Center en maakt het specifieke meldingen voor jongeren in hangouts.

Aan QueroMedia werd de vraag gesteld wat nu eigenlijk de motieven van Google zijn om de leeftijdslimiet te verleggen. So here we go.

Concurreren met Facebook

Reeds toen Google+ nog in de startblokken stond, was het duidelijk: het platform moest en zou concurreren met Facebook. Het grootste social media netwerk laat namelijk ook kinderen vanaf 13 jaar toe. Google kon dus niet achterblijven.

Enkele jaren geleden waren Netlog en MySpace zeer populair bij jongeren in de leeftijdscategorie van 13 tot 18-jarigen. Facebook heeft echter een groot deel van deze gebruikers overgenomen. Google+ wil nu ongetwijfeld hetzelfde doen.

Nieuwe doelgroep voor adverteerders

Jongeren zijn een belangrijk doelpubliek voor advertenties. Binnenkort kunnen we waarschijnlijk ook op Google Plus advertenties verwachten. Het spreekt dus voor zich dat een grotere doelgroep meer adverteerders kan aantrekken. Jongeren zijn momenteel de ideale targetgroep waarover Google met z’n sociale netwerk heel wat interessante informatie kan verzamelen.

Google Plus games

(Online) gaming is nog nooit zo hip geweest onder de jongeren. Volgens ons zijn Google Plus Games een stuk beter dan Facebook Games.  Ten eerste is Google Plus een beter platform voor game developpers dan dat van Facebook. Ze moeten immers maar 5% afgeven aan Google, terwijl dat bij Facebook zo’n slordige 30% bedraagt. Qua spelletjes biedt het een uitgebreid aanbod en interessante games updates.

Google vraagt echter ook persoonlijke informatie van de gamers. Zo zal het via de jonge gamers dus heel wat te weten komen..

Video content

Tieners zijn sterke voorstanders van video content. Dit biedt natuurlijk zeer veel mogelijkheden voor bedrijven en video marketeers. Google Plus kan op die manier bedrijven aantrekken voor wie het visuele zeer belangrijk is. Denk maar aan de muziek- en filmindustrie, kledingmerken of frisdrank brands. En met een integratie van de grootste video-sharing website, YouTube, binnen Google Plus, zal Google zeker scoren met video content!

Het is duidelijk dat de verlaging van de minimumleeftijd een zeer strategische zet is, waarvan Google in de nabije toekomst zeker heel wat vruchten van zal plukken.

Executive Summary

Wat? Google Plus is nu ook toegankelijk voor minderjarigen vanaf 13 jaar
En? Wij kijken even naar de motieven van Google

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *