Google opent eigen winkels

Google plant om eind dit jaar haar eerste eigen winkel te openen. Zogenaamde Flagship-stores waar consumenten hun Google-producten kunnen aanschaffen. De concurrenten Apple en Microsoft hebben reeds zulke eigen winkels en Google neemt hier een voorbeeld aan. Op een blogbericht van 9to5google was te lezen dat verkopen via internet niet altijd even vlot liepen. Om die reden zou Google de stap zetten naar eigen winkels.

Google Chromezone

Google volgt hiermee geen volledig nieuw parcours. De zoekgigant had reeds shop-in-shops, de zogenaamde Chromezone. Dat zijn kleine winkeltjes binnen een grotere vestiging. Er zijn tal van Chromezones in vestigingen van Best Buy in de V.S. en in PC World in het Verenigd Koninkrijk. Het opzet van deze shop-in-shops is niet zozeer verkoop van producten, maar wel vragen van klanten beantwoorden en Chromebooks demonstreren.

Google-winkels

De beslissing om eigen winkels te openen kwam er nadat Google plannen maakte om het project ‘Google Glass’ publiek te maken. Google heeft via de eigen winkels de kans om nieuwe producten te demonstreren in de winkels. Niemand koopt graag een kat-in-een-zak, consumenten hebben nood om producten te testen voordat ze een aankoop doen. Zeker bij producten met een hoog prijskaartje, zoals Google Glass, is dat geen overbodige luxe.

Wat zal Google verkopen in de winkels?

De nieuwe winkels zullen onafhankelijk werken en instaan voor directe verkoop van Google-producten. Vergelijkbaar met wat Google nu via online-verkoop doet voor Nexus-smartphones, tablets en Chromebooks. Deze Google-winkels zijn ook een gelegenheid om andere Google X-projecten, zoals de onbemande auto en mini-drone systemen, in de winkels te tonen. Tot slot is het ook een kans om Google-branded merchandise aan te bieden aan de consument, maar dit is eerder een speculatie.

Google wilt nog voor de feestdagen de deuren openen in een aantal grote Amerikaanse steden. Of er Google-winkels in Europa volgen is nog niet duidelijk. Maar als we naar concurrenten Apple en Microsoft kijken, zien we dat het concept werkt.

 

Executive Summary

Chromezones worden volwaardige verkooppunten
Google lanceert Flagship-stores en treedt in de voetsporen van Apple en Microsoft

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *