Google One Pass – Uw digitale magazine en krant online kopen

Google One PassEerder dit jaar werd al bekend dat Google bezig is met een mobiel betalingssysteem voor het Android OS. In de trend van het online betalen heeft Google nu nog een digitaal betalingssysteem maar dit richt zich uitsluitend op uitgevers van digitale content. Het systeem, Google One Pass genaamd, moet het voor uitgevers eenvoudig maken om hun digitale weekbladen en kranten aan de man te krijgen en af te rekenen. Wat zijn hierbij de voordelen voor de uitgevers, klanten en niet te vergeten voor Google ?

Google Checkout

De betalingstechnologie die door Google voor het One Pass systeem wordt gehanteerd is Google Checkout. Deze technologie is te vergelijken met de werkwijze van Paypal. Je kan je creditcard gegevens opslaan en er vervolgens eenvoudig en veilig betalingen mee uitvoeren over het internet zonder ook maar ergens je kaartgegevens in te vullen. Het nadeel is echter dat Paypal met zijn jaren van ervaring veel verder staat dan het huidige Google Checkout model.

Voordelen Google One Pass

Het nieuwe betalingssysteem geeft de digitale aanbieders van tijdschriften en kranten de mogelijkheid hun producten in op verschillende manieren aan te bieden en te verrekenen aan de lezer. Zo kan de uitgever zijn content aanbieden per artikel of per onderwerp. Uitgevers kunnen ook artikelen gratis aanbieden aan vaste klanten.

De klant is hierdoor niet meer aangewezen op langdurige abonnementen en kan dus zelf kiezen voor welke digitale content hij wil betalen. Zonder te betalen voor een geheel digitale magazine of krant.  De vaste abonnementshouders kunnen vervolgens beloond worden met gratis acties en kortingen.

Google verzorgt met Google Checkout  de betalingen. Maar deze service is natuurlijk niet gratis. Google verrekent hiervoor een commissie van 10%. Maar volgens Google CEO Schmidt is het Google er niet om te doen om geld te verdienen maar wel om uitgevers van goede content te belonen met inkomsten.

Aanval op Apple

De lancering van Google One Pass komt wel zeer verdacht nadat Apple zijn betalingssysteem met abonnementen voor de App Store bekendmaakte. Maar strategisch is het zeker geen slechte zet. Want Apple haalde met zijn systeem de woede van de muziekdiensten en uitgevers op de hals omdat het nog meer inkomsten van hen afneemt.

Daarbij komt nog eens dat Apple een commissie aanrekent van 30% waardoor het voor de uitgever al minder interessant wordt.

Voor de uitgevers is Google ook interessanter omdat het de contactgegevens van de gebruikers mee doorstuurt naar de uitgevers. Dit kan wel geweigerd worden door de klanten. Apple doet dit niet.

Veelbelovend begin

Het One Pass systeem biedt de noodlijdende pers een ideaal nieuw systeem om op verschillende manieren aan inkomsten te komen. Google One Pass is nu enkel al beschikbaar in de landen Canada, Duitsland,Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de VS. In deze landen heeft Google enkele grote uitgevers mee aan boord gekregen. Het is natuurlijk afwachten of ook dit een ‘Google succes’ wordt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qiz_2c_QpOQ[/youtube]

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *