Google Now: de next-gen persoonlijke assistent

Google Now information cardKrijgt Siri toch eindelijk concurrentie uit de Google-hoek? Zo lijkt het! Op Google’s jaarlijkse I/O conferentie, het walhalla voor developers en Google-fanaten, werd Google Now aangekondigd: een feature die rechtstreeks zou concurreren met Apple’s Siri. Google Now zou op geautomatiseerde wijze de gebruiker van relevante informatie voorzien, via een systeem van “information cards”.

Je dagelijkse leven samengevat in “cards”

Waar de focus bij Apple’s Siri op het gemakkelijk opgeven van taken ligt (via voice command), focust Google Now zich op het aanleveren van relevante informatie voor de gebruiker, over welk onderwerp dan ook én op continue basis. Dit zou het doen onder de vorm van information cards. Google Now analyseert alle beschikbare informatie (online en offline), en levert de informatie aan die de gebruiker op dat moment het best kan gebruiken. Deze informatie kan van eender welke aard zijn: een weerbericht, een routebeschrijving, een overzicht van bioscopen in de buurt, een schema van mogelijke vertrektijden voor een vlucht, … Google Now stelt je op de hoogte van, euh, alles. Een beetje overkill? Je behoudt de controle door te selecteren waarover je cards wilt zien verschijnen via opt-ins. Een voorbeeld geeft je een duidelijker idee tot wat Google Now in staat zou zijn:

Filmpje meepikken in de bioscoop vanavond? Google Now verwittigt je op voorhand wanneer je moet vertrekken, wil je niet te laat komen. Op basis van je geplande afspraak en je GPS-locatie, berekent Google Now de gemiddelde reistijd en stelt het een optimale route, geüpdatet met real-time verkeersinformatie. Je dacht misschien eerst nog een hapje te gaan eten en hebt al enkele leuke adresjes opgezocht? Google Now geeft je onderweg automatisch de tofste plekjes mee, op basis van je zoekgedrag. Spijtig genoeg was je nog aan het werk tijdens een match van je favoriete basketbalteam… Na afloop van de match krijg je automatisch een kort verslag en de eindstand! Op enkele kilometers van de bioscoop? Google Now geeft alvast de programmatie voor vanavond. Zo kan je gezelschap al een film uitkiezen!

Google Now persoonlijke assistent

Google Now zal een beroep doen op de Knowledge Graph, een semantische databank die Google’s slimste algoritmes en informatie bevat. Op die manier wordt steeds de meest accuraat mogelijke informatie aangeleverd en zal Google Now ook steeds slimmer worden. De feature wordt gelanceerd op het nieuwe Android besturingssysteem, Jelly Bean, dat deze maand nog wordt uitgerold.

Executive Summary

Google Now
Zal Google Now Siri van de troon kunnen stoten? Af te wachten, maar hier alvast een voorsmaakje…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *