Google Latitude: toekomst van mobiel adverteren?

google latitudeOnze favoriete zoekmachine kwam vandaag naar buiten met een nieuw product: Google Latitude. Met Latitude kan je op een moderne mobiele telefoon in real-time zien waar jouw vrienden zich bevinden. De markt voor mobiele applicaties is zeker niet klein, als je weet dat er in ons land 11 miljoen gsm’s zijn voor 10 miljoen Belgen. Naast België komt de nieuwe dienst ook nog uit in 26 andere land, en in 46 talen.

Google Latitude biedt je de mogelijkheid om op jouw mobiele telefoon live te zien waar je vrienden zich bevinden, en waar ze mee bezig zijn. Je kan het nog het best vergelijken met een kruising van Google Maps en Twitter. Wil je ‘s middags uit gaan eten, maar ga je liever niet alleen? Kijk dan even welke vrienden in de buurt zijn en regel een lunchafspraak.

Demonstratie

Hoe Latitude precies werkt en welke mogelijkheden je mag verwachten wordt alvast uitgelegd in deze video.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q-Oq-9enE-k[/youtube]

Uiteraard gaan er heel wat stemmen op over mogelijke inbreuken op de privacy. Natuurlijk verplicht Google niemand tot het gebruik, en kan je bepaalde informatie afschermen, zoals in deze tutorial met privacy tips. Ook over eventuele extra kosten is voorlopig nog onvoldoende duidelijkheid. “Google brengt voor deze service geen kosten in rekening, maar uw mobiele provider mogelijk wel”, aldus de website.

Commercieel potentieel?

Er zijn ongetwijfeld heel wat voordelen verbonden aan deze nieuwe functie, zeker wat betreft mobiele advertenties. Gebruik jij Latitude, dan weet ook Google waar je bent, en vooral: in de buurt van welke winkels. Combineer dat met gegevens over persoonlijk zoekgedrag en wie weet krijg je binnenkort een sms met promoties in jouw buurt. “Je kijkt graag films? Multimediawinkel X twee straten verder doet vandaag een speciale actie: 2 kopen en 1 gratis.” Dergelijke toepassingen zijn op dit platform zeker mogelijk.

Early adopters kunnen alvast proberen op google.com/latitude. Ook geïnteresseerden zonder dure gsm kunnen Latitude alsnog uitproberen door het gadget toe te voegen aan hun iGoogle-pagina. Ben je enthousiast over dit nieuwe product of heb je bedenkingen omtrent jouw privacy? Laat dan zeker een reactie achter.

4 Comments

 1. Tom Michiels

  15 months ago

  werkt prima! Wees maar zeker dat mijn provider het dataverkeer zal aanrekenen.

  Van mij mag Google me gerust af en toe een commercieel bericht sturen in ruil voor wat gratis traffiek.

 2. Kenneth

  15 months ago

  Technisch een bijzonder coole gadget – maar privacy gewijs stel ik mij wel zeer ernstige vragen?

  Zie ook: http://www.mobile-manager.be/?gclid=CK6Ft9O3x5gCFYFA3godi27J1A – een zieke ‘droom’ voor wantrouwige werkgevers en dito halve trouwboeken!

 3. Tom Michiels

  15 months ago

  Van die mobile manager krijg ik ook de kriebels, maar zo’n vaart zal het hopelijk niet lopen hier in België.

  Nu wat betreft die Latitude, als je de oude Google Maps had geïnstalleerd op je smartphone, verandert er nu in feite niet zo heel veel. Ik stel trouwens mijn Latitude applicatie gewoon in op niet-synchronisatie, niet voor privacy issues maar om mijn provider niet overdreven te sponsoren. Gevolg is dat Google en mijn buddies me niet kunnen volgen, tenzij ik dat wil.

  Ik heb er echter geen probleem mee om mijn applicatie aan te laten staan als Google tussenkomt in de traffiekkosten in ruil voor local ads op maat.

 4. GSM aanbiedingen

  10 months ago

  Ben benieuwd naar Lattitude. Moet nog wel verder uitgewerkt worden.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *