11.04.2013 - Technology

Google investeert 300 miljoen extra in Belgisch datacenter

Google heeft bekendgemaakt dat het 300 miljoen extra gaat investeren in het datacenter van Saint-Ghislain (bij Bergen). Op het bedrijventerrein van Ghlin-Baudour is sinds 2010 één van de drie grootste datacenters van Europa gevestigd. De internetgigant kondigde het nieuws aan tijdens een bezoek van premier Elio Di Rupo. Dit initiatief moet heel wat nieuwe banen opleveren, maar hoeveel is nog niet bekend. Een hele opsteker voor de regering Di Rupo in deze economisch moeilijke tijden. Bovendien kiest Google met Bergen voor de thuisstad van de premier.  

 

Google werft 350 mensen aan voor opstart

In april 2007 kondigde Google aan dat het 250 miljoen euro zou investeren in een energie-efficiënt datacenter in de buurt van Bergen. De werkzaamheden duurden drie jaar en het terrein neemt in totaal 85 hectare in beslag. Sinds 2010 is het datecenter operationeel en nu besliste Google dus om 300 miljoen extra te investeren. Tijdens het bouwen van het nieuwe project zullen er 300 à 350 mensen aangenomen worden. Hoeveel mensen er uiteindelijk aan de slag kunnen, is volgens het management van Google voorlopig nog niet duidelijk.

 

Koeling met water uit kanaal

Het datacenter bedient Google-gebruikers in Europa, maar ook elders in de wereld. Het is de eerste Google-site wereldwijd die zonder elektrische koeling functioneert. Daarvoor wordt er water gebruikt uit een nabij gelegen kanaal. Een sterk staaltje van ecologisch en duurzaam ondernemen.

 

Waarom Google Saint-Ghislain koos

Google kiest de locaties voor zijn datacenters nauwkeurig uit. Waarom heeft het de omgeving van Bergen gekozen? Om te beginnen omwille van de mogelijkheden op het gebied van energie en uitbreiding. Verder heeft de lokale overheid ook een sterke visie op hoe internet jobs en welvaart in de regio kan opleveren. Er is een 'Digital Innovation Valley' opgericht met een cluster van high-tech bedrijven. Bovendien wordt er ook extra aandacht besteed aan technologie en onderwijs.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans