Google bouwt nieuw hoofdkwartier in Mountain View

Wat doe je als je als bedrijf heel wat kapitaal over hebt? Een nieuw hoofdkwartier bouwen, zo blijkt. Net zoals Apple momenteel een nieuw bedrijfsgebouw neerzet in de vorm van een ruimteschip zo groot als het Pentagon, wil nu ook Google werk maken van een nieuw Googleplex.

Google’s kantoren overal ter wereld springen momenteel al in het oog als moderne werkplekken die creativiteit en innovativiteit bevorderen. Ook het hoofdkwartier in Mountain View is op zich een modern gebouw, maar wel een gebouw dat gerecycleerd werd van een vorig bedrijf, Silicon Graphics. Door enkele verbouwingen lijkt het complex nu op een samenraapsel van verschillende delen, dat in totaal 65 gebouwen telt.

Google had tot nu toe steeds de gewoonte om gebouwen overal ter wereld over te nemen, en te verbouwen met een flink laagje Google erover. Nergens ter wereld bezit het bedrijf een gebouw dat het zelf vanaf nul heeft opgebouwd. Daar wil Google nu dus verandering in brengen.

Vlak naast het huidige hoofdkwartier, dichter bij de baai van San Francisco in Mountain View, wil Google nu een volledig nieuw hoofdkwartier optrekken vanaf nul. Het bedrijf doet daarvoor een beroep op NBBJ, een architectenbureau uit Seattle. Het nieuwe complex krijgt voorlopig de naam Bay View.

De eerste plannen voor Bay View

De eerste plannen zijn intussen opgemaakt, en het blad Vanity Fair kon deze plannen inkijken. Het ontwerp bestaat uit negen gebouwen in de vorm van licht gebogen rechthoeken, die op het eerste zicht slechts een update zijn van de huidige gebouwen. Maar er zit meer denkwerk achter het ontwerp dan de gebouwen durven uitschijnen. De licht gebogen gebouwen vormen tussenin kleine grasperken die kunnen dienen als ontspanningsruimte en vergaderruimte.

De gebouwen staan ook allemaal in verbinding met elkaar via bruggen. De architect maakt zich sterk dat hierdoor alle werknemers niet langer dan 2 en een halve minuut van elkaar verwijderd zijn. Dit is het resultaat van heel wat analyse vanwege Google zelf. Het design van de nieuwe campus is zo ontworpen dat de productiviteit van de werknemers maximaal is.

De huidige kantoren van Google staan volgestouwd met cafés en koffiebars. Dat zal in het nieuwe gebouw niet anders zijn. Zo worden er op de daken van de gebouwen groendaken voorzien, waar zich ook telkens een café zal bevinden.

De bouwwerken zullen dit jaar nog opstarten, en Google hoopt uiteindelijk te kunnen verhuizen in 2015.

Executive Summary

Nieuw hoofdkwartier voor Google
Google maakt de plannen bekend voor een nieuw hoofdkwartier in Mountain View, aan de baai van San Francisco.

Leave A Comment




    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *