14.03.2012 - Search

Google avant la lettre? Het Belgische Mundaneum probeerde het!

Alle informatie ter wereld verzamelen is de leuze van Google, er zijn echter al tal van pogingen geweest voordat het internet nog maar bedacht was. Denk maar aan de uitgebreide encyclopedieën zoals de Winkler Prins. Er is echter één project dat de vergelijking met Google mogelijk waardig is en dat is het Mundaneum. Dit project is het geesteskind van de Belgische idealisten Henri La Fontaine en Paul Otlet. Idealisten is zeker het correcte woord, want de start van het project werd gefinancierd met de opbrengsten van de Nobelprijs voor de Vrede die La Fontaine won in 1913.

Mundaneum project

Het Mundaneum project was een papieren versie van het internet of misschien beter Wikipedia. Het bestaat uit 16 millioen fiches over alle onderwerpen van sport, anatomie tot geschiedenis. Het project was echter meer dan enkel een verzameling! Iedereen ter wereld kon een vraag stellen via de post of per telegraaf en voor een kleine vergoeding zorgde het Mundaneum voor een antwoord. Een uniek netwerk dat toch wel erg doet denken aan een antieke vorm van internet?

Het Mundaneum is gelukkig niet verloren gegaan tijdens de chaotische decennia die volgden. Dit kenniscentrum heeft twee wereldoorlogen overleefd, spijtig genoeg verloren zowel Henri La Fontaine en Paul Otlet hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de meeste van de archieven van het Mundaneum werden weggeborgen na dit zware verlies, bleven vrijwilligers het aanvullen om de droom in leven te houden. In 1998 werd het volledige kenniscentrum en de dromen en idealen die er onlosmakelijk aan verbonden zijn overgebracht naar een prachtig Art Deco gebouw in Bergen.

Moderne versie van het Mundaneum

Het Mundaneum is echter veel meer dan enkel een museum, het leeft nog steeds voort in ons hedendaagse leven. Zo heeft het project een enorme invloed gehad op de wijze waarop bibliotheken hun boeken ordenen, ze gebruiken nog steeds een systeem gebaseerd op dat van het Mundaneum (Universele Decimale Classificatie).

De naam Mundaneum leeft echter ook voort. In de eerste plaats natuurlijk door het museum in Bergen, maar ook voor tal van projecten, exhibities en conferenties werkt de organisatie Mundaneum samen met partners als de Universiteit Gent en Google om de digitale wereld te ondersteunen op economisch of ethisch vlak. Google sponsort enkele exhibities en een serie sprekers die problemen en mogelijkheden van het internettijdperk zullen blootleggen. Om deze samenwerking officiëel te maken, bezocht Elio Di Rupo gisteren nog het kantoor van Google in Brussel.

Wil je meer informatie over het Mundaneum? Bekijk dan zeker de officiële website van het Mundaneum. Je kan daar ook een online tour nemen van het museum met enkele interactieve elementen die verwijzen naar de Google+ pagina van het Mundaneum, de geschiedenis van de oprichters en enkele artikels van onder andere The New York Times.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans