Google Apps loopt (bijna) op wolken – statusupdate

Cloud_ComputingGoogle lanceerde zes maanden geleden de Google Apps Marketplace. Google Apps is een uitgebreid pakket van tools waardoor mensen van overal en op elk moment via het internet kunnen (samen)werken. Kortom, je kan het vergelijken met het Microsoft Officepakket dat via het internet beschikbaar gesteld wordt. Via de marketplace kan je dan andere applicaties gaan integreren binnen Google Apps. Hoewel ze bij Google blij zijn met de vooruitgang, is er toch nog veel werk aan de winkel. Ze willen de hoge verwachtingen kunnen inlossen.

Google Apps

Het aantal beschikbare Apps is ondertussen gegroeid van 50 naar 200. Bedrijven hebben zo al software gekocht via de Marketplace voor een totaal 4 miljoen Google Apps gebruikers. Er zijn 3 verschillende versies beschikbaar van Google Apps: Standaard, Premier en Educatie met verschillende karakteristieken zoals bijvoorbeeld meer of minder opslagruimte voor e-mails, wel of geen 24/7 telefonische support, wel of geen Google Video enzovoort. Hoewel er al veel werk geleverd is zijn ze nog ver verwijderd van hun uiteindelijke doel, namelijk een samenwerking van de beste, business cloud apps, verzameld op de Marketplace.

De Apps Marketplace is meer dan enkel een e-commerce storefront. Door een serie van API’s kunnen third-party applicaties op verschillende manieren geïntegreerd worden met de Google Apps suite, waarbij slechts één enkele sign on vereist is en de User Interface altijd hetzelfde is en blijft. Web developpers kunnen dus applicaties maken en die via de Marketplace verkopen.

Daarnaast is de Apps Marketplace gecreëerd om alle Google Apps te omringen met een zo breed mogelijk universum met complementaire cloud-hosted software voor bedrijven. Op die manier kunnen gebruikers de functionaliteit van de suite uitbreiden met externe applicaties voor zaken als accounting en project management. Google maakt het zijn klanten dus gemakkelijk om naar de Marketplace te surfen en daar alle benodigde applicaties te vinden om hun bedrijf te leiden.

Wat doet de rest?

Force.com

In vergelijking met projecten van andere aanbieders zijn de cijfers niet slecht. In vergelijking met Force.com van Salesforce en hoe snel zij klanten verworven, doet Google het zeker niet slecht. Salesforce.com ging in 2004 publiek en heeft sindsdien 72.500 klanten vergaard en meer dan 2.100.000 geabonneerden en is bovendien in 16 verschillende talen beschikbaar waaronder Nederlands. Google heeft ondertussen meer dan 2 miljoen gebruikers en dagelijks komen er 3.000 bij.

Microsoft

Ook Microsoft is niet bij de pakken blijven zitten: ongeveer 75% van hun resources zijn al beschikbaar op de cloud.  Microsoft bouwt al 15 jaar aan de weg naar cloud computing, startend met Windows Live en hotmail. Momenteel zijn er verscheidene cloudgebaseerde oplossingen die mensen en bedrijven in staat stellen om enorm veel te verwezenlijken. Zo is er ondermeer het cloud computingplatform Azure, een Platform as a Service, dat zorgt voor twee belangrijke functies: berekeningen en opslag voor internet- of cloudapplicaties. Daarnaast is er ook Intune, een SMAAS (systems management as a service): een cloud toepassing waarmee u uw computersystemen op afstand kunt beheren en beveiligen.  Ook de Microsoft Office programma’s zijn beschikbaar via de cloud onder de naam Microsoft Office Web Apps zodat je van overal ter wereld toegang hebt tot Office documenten en ze ook kunt bewerken en delen. Buiten de 3 genoemde oplossingen beschikt Microsoft over een hele waaier aan cloud applicaties.

Apple

Uiteraard liet ook Apple niet op zich wachten. In 2009 zijn ze gestart met de bouw van een 1miljoen dollar kostend data center in North Carolina. Volgens geruchten werd dat gebouw gezet omdat Apple veel data center storage nodig zou hebben voor cloud computing diensten. Zoals Apple toont, kan cloud computing ook voor andere doeleinden gebruikt worden naast de zakelijke doeleinden. Apple heeft de intentie om iTunes ‘op de cloud’ te plaatsen waardoor gebruikers de muziek niet meer hoeven te downloaden en op te slagen. Hierdoor is er geen beperking meer qua opslagruimte en kan de gebruiker kiezen tussen een heel breed gamma aan muziek. Daarnaast heeft Apple ook nog een zakelijke cloud computingapplicatie ontworpen namelijk iWork, waarvan ze in 2009 de betaversie gelanceerd hebben. Maar die applicatie stelt eigen nog niet veel voor tegenover de hele suite die Google Apps aanbiedt aangezien je enkel documenten, spreadsheets en presentaties kan delen en bespreken.

Dat cloudcomputing stilaan aan de weg aan het timmeren is, staat vast, maar de snelheid waaraan deze transitie plaats grijpt, is alvast niet aan de vooropgestelde snelheid die Google, Microsoft, Force.com of Apple in gedachten hadden. Bewijs daarvan: de adoptatie van een Google Apps Marketplace.

1 Comment

  1. Erg leuke post met goede vergelijkingen. Interessant om te zien wat de concurrent doet. In mijn ogen loopt Google nog voor, maar ik ben wel benieuwd naar wat de rest gaat doen om dit gat te overbruggen.

    groeten,

    Stijn Driessen
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *