Eric Schmidt, topman van Google, op weg naar Noord-Korea?

Eric Schmidt, voormalig CEO van Google, reist binnenkort af naar Noord-Korea. Dat meldt De Volkskrant dat zich baseert op het persbureau AP. Een opmerkelijk reisje, zoveel is duidelijk. Noord-Korea is het typevoorbeeld van een dictatoriaal regime dat geen inmenging van buitenaf duldt. Google heeft officieel nog niets bekend gemaakt, maar insiders zien een rechtstreekse link met de nieuwjaarstoespraak van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un die stelde dat zijn land zich in een industriële revolutie bevindt. Jong-Un stelde dat technologie gebruikt moet worden als een van de belangrijkste peilers van economische groei.

Voor het eerst sinds 19 jaar werd de nieuwjaarstoespraak van de leider op de nationale televisie uitgezonden. Kim Jong-Un benadrukte dat elke school computers moet kunnen gebruiken en dat er in iedere fabriek over geavanceerde machines moet kunnen beschikken.  

Lokaal gecensureerd intranet

In Noord-Korea is er absoluut geen sprake van een vrij en open internet. Het land beschikt over een eigen internet-platform, Kwangmyong genaamd. Dat is eerder een soort intranet waarop het nationale nieuws te lezen staat en voor e-mail gebruikt kan worden. Een deel van de bevolking heeft er toegang tot. Kwangmyong is evenwel volledig afgesloten van het internet en kan alleen binnen de landgrenzen gebruikt worden. De censuurwetgeving is er volop van toepassing.

Voorzichtigheid is geboden

De strategie en filosofie van Google staat lijnrecht tegenover het beleid van Noord-Korea. De internetgigant is een bepleiter van het wereldwijd toegankelijk
maken van informatie
, iets wat op Noord-Korea allerminst van toepassing is. Google heeft z’n handen al eens verbrand aan een conflict met een autoritair regime toen het China beschuldigde om Gmail-adressen van Chinese mensenrechtenactivisten te hacken. Daarop besliste het bedrijf om Google.cn stop te zetten. Inmiddels is het probleem van de baan en zet Google z’n Chinese expansie voort.

Zal Schmidt Kim Jong-Un ontmoeten?

Het zou de eerste keer zijn dat een topman van Google het Aziatische land bezoekt. Schmidt bezoekt Noord-Korea in het gezelschap van Bill Richardson, voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat New Mexico. Hij heeft Noord-Korea al wel meerdere keren bezocht. Of Schmidt ook de mogelijkheid zal hebben om Jong-Un te ontmoeten, is voorlopig niet bekend.

Executive Summary

Eerste bezoek Google-topman aan Noord-Korea staat op stapel
Opent Noord-Koreaans regime de deur richting technologische revolutie?

1 Comment

  1. Rudi

    8 months ago

    Ach Google conformeert zich wel aan de communistische richtlijnen van het land. Deden ze eerder in China ook al. Het credo ‘don’t be evil’ wordt al jaren verkwanseld. Blijft natuurlijk de vraag wat Schmidt er gaat doen :)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *