De geschiedenis van Google onder de loep: 7 mijlpalen in Google Search

Onlangs mocht Google 15 kaarsjes uitblazen. Ondanks zijn jonge leeftijd, heeft het bedrijf een enorme stempel gedrukt op het internet. Google heeft het internet en de manier waarop we surfen mee vorm gegeven. Ja, zet Google en de oprichters achter Google maar gerust mee in het rijtje met de uitvinding van het wiel, de ontdekking van elektriciteit en de uitvinding van de telefoon. Naar aanleiding van de 15de verjaardag van Google zetten we even 7 belangrijke mijlpalen uit de geschiedenis van Google zoeken op een rijtje!

Google wordt 15

1. 4 september 1997: Google wordt gelanceerd

Google werd gelanceerd op 4 september 1997. De homepage zag er toen een stuk drukker uit dan nu. De zoekmachine werd gelanceerd vanuit een garage, door 2 briljante studenten (genaamd Larry Page en Sergey Brin) met een goed idee maar zonder geld. De rest is ondertussen geschiedenis.

Zo zag Google er bij de start in 1997 uit:

Google first page

2. 26 juni 2000: de Google search index

Google startte het nieuwe millennium als de grootste zoekmachine ter wereld. In nog geen drie jaar tijd had de zoekmachine maar liefst 1 biljoen web pagina’s geïndexeerd. Twee jaar later werd de kaap van 3 biljoen bereikt, en tegen 2008 waren maar liefst 1 triljoen unieke url’s geïndexeerd. Vond jij vroeger trouwens dat cijfer dat vertelt hoeveel resultaten je zoekopdracht heeft en in hoeveel tijd ook zo impressionant? Vandaag lijkt “ongeveer 7.040.000.000 resultaten (0,19 seconden)” niet meer zo spectaculair, maar dertien jaar geleden leek dit heel erg geavanceerd.

3. 28 juli 2001: Google image search

Kan jij je Google voorstellen zonder image search? Ik kan het niet, maar gedurende de eerste 4 jaar in het bestaan van Google kon je er dus geen afbeeldingen mee zoeken. De image search heeft sinds zijn lancering trouwens ook al heel wat transformaties ondergaan, net als de gewone zoekfunctie.

4. 4 april 2004: Gmail

In tegenstelling tot de zoekmachine, was mail een redelijk volwassenen dienst toen Google Gmail lanceerde, met Hotmail, Yahoo Mail en AOL op kop. Toch slaagde Google er in om binnen no time een belangrijke speler te worden op deze markt, en dat deed Gmail vooral door meer opslagruimte te bieden. Andere spelers moesten noodgedwongen volgen.

Gmail in bèta, dat zag er zo uit:

Gmail beta

5. 16 mei 2007: universal search

Universal search was een van de grootste veranderingen aan de interface van Google, en het was het begin van de rijke ervaring op de resultatenpagina zoals we die vandaag de dag kennen. In plaats van enkel links naar webpagina’s te tonen, werden vanaf nu ook afbeeldingen, video’s, nieuwsberichten, etc. in de zoekresultaten getoond. De impact op SEO was groot, aangezien de nieuwe content de oude webpagina’s naar beneden duwde.

6. 25 augustus 2008: Google suggest

In 2008 lanceerde Google Google suggest. Bij het intypen van een zoekopdracht, probeert Google uit te vissen wat je zoekt, en geeft op basis daarvan een aantal suggesties voor je zoekopdracht. In 2010 evolueerde Google suggest naar Google instant, waardoor je van zodra je een zoekopdracht begint te typen, meteen op een resultatenpagina terecht komt.

google suggest

7. 12 mei 2009: Google search opties

De Google search opties laten je toe om snel zoekopdrachten te filteren. In het begin waren ze niet heel goed geïntegreerd in de resultatenpagina, waardoor ze meer in de weg zaten dan dat het een welkome toevoeging was. Vandaag zijn de zoekopties gelukkig wel goed geïntegreerd.

Bron: Search Engine Land

Executive Summary

De geschiedenis van Google zoeken onder de loep
Welke belangrijke mijlpalen onderging de zoekmachine van Google in zijn 15 jarige bestaan?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *