Chrome beveiliging omhoog, zal Not Provided volgen?

Google heeft recent aangekondigd dat het de nieuwste (weliswaar momenteel nog in beta fase) versie van Google Chrome (Google’s eigen browser) zal uitrusten met extra beveiliging wanneer zoekopdrachten uitgevoerd worden door gebruikers van de populaire browser.

Geschiedenis van secure search

Chrome secure searchVroeger was het zo dat wanneer men een zoekopdracht deed in Google en daardoor op een website terechtkwam, de mensen achter die website mooi die zoekopdrachten konden zien in hun analytics programma. Sinds een paar jaren zijn de verschillende browsers meer gefocust op het veilig maken van search en de daarbijhorende zoekopdrachten in zoekmachines. Zo voerde Google eind 2011 een update door die ervoor zorgde wanneer een gebruiker ingelogd was met zijn Google account en een zoekopdracht deed, deze zoekopdracht beveiligd verliep en er dus niet meer achterhaald kon worden welke zoekopdracht ingetypt werd. Deze zoekwoorden werden dan ondergebracht onder de term “not provided” in Google Analytics bijvoorbeeld. Deze “not provided” zoekopdrachten nemen maand na maand een groter deel in van het totaal aantal organische zoekopdrachten en dus is het de vraag hoelang het nog zal duren voor het merendeel van de zoekwoorden in Analytics als “not provided” zullen worden bestempeld.

Nu, dat was voor gebruikers die ingelogd zijn met hun Google account. Sinds midden 2012 lanceerde Firefox een update waardoor alle zoekopdrachten, gedaan via hun zoekbalk bovenaan, beveiligd zouden verlopen. Ingelogd of niet, dat maakte geen verschil. Een paar maanden daarna voerde ook Safari dezelfde beveiligingsupdate door en nu volgt dus ook Google Chrome.

Wat doet deze update dan precies?

Wanneer de nieuwe versie van Google Chrome gelanceerd wordt (Chrome 25), zullen alle zoekopdrachten die gedaan worden in de bovenste zoekbalk binnen de browser (de befaamde omnibox) over SSL (Secure Sockets Layer) gaan en dus beveiligd zijn. De zoekopdrachten die dan gedaan worden, zullen niet meer te achterhalen zijn, wat misbruik zou moeten voorkomen. Helaas betekent dat ook dat deze informatie aan de “not provided” hoop zal toegevoegd worden.

Chrome omnibox secure search

Deze updates zijn natuurlijk enkel van toepassing bij gebruik van Google als zoekmachine, niet een van de vele concurrenten.

Executive Summary

Beveiligd zoeken in Chrome nu ook voor niet-ingelogde Google gebruikers
Gebruikers beter beveiligd tegen misbruik, not provided groeit verder aan.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *