Chinezen kunnen niet googlen | De doorbraak van Baidu?

Google heeft al tal van problemen gehad om in China te kunnen werken. Zo heeft het enkele jaren zelfs zijn resultaten gecensureerd om de Chinese regering niet te provoceren. Tegenwoordig opereert de Chinese versie vanuit Hong Kong, waardoor het grotendeels de regels van de Chinese regering kan omzeilen. Toch is Google nog steeds niet veilig, want in maart vorig jaar bijvoorbeeld werden alle Google diensten voor een dag afgesloten in China.

Een interview met Kaiser Kuo van Baidu geeft echter enkele andere ideeën die mede de oorzaak zijn van het “falen” van Google. In de eerste plaats zouden veel Chinezen simpelweg niet in staat zijn Google of 谷歌 te spellen. Een groot probleem natuurlijk voor een zoekmachine als je niet gevonden wordt. Aan de andere kant zou Google niet zo goed in staat zijn in te spelen op de behoeften van de Chinese bevolking zoals Baidu dit doet, aldus Kaiser Kuo althans.

Hoewel de Chinese markt de focus van Baidu is, wilt Baidu toch verder gaan en wereldwijd een sterk merk worden. Dit kunnen ze doen met een sterke basis, want hun winst is met 60% gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Een mooi uitgangspunt voor een expansie dus. Aan de andere kant kan de rest van de wereld wel de naam Google spellen, meer zelfs we kunnen het vervoegen!

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *