13.03.2013 - Content

Boete van 7 miljoen voor privacyschending Google Street View

Google heeft in de Verenigde Staten ingestemd met het betalen van een boeten van 7 miljoen dollar. De Google Street View auto zou niet alleen foto's gemaakt hebben, maar ook privé-gegevens hebben verzameld via onbeveiligde wifi-netwerken. Onbewust, aldus het bedrijf uit Mountain View. Maar de gedupeerden beweerden dat Google de bedoeling had om de gegevens voor toekomstige locatiediensten te gebruiken. En nu is uitgelekt dat Google zijn fout heeft toegegeven en ingestemd heeft met het betalen van een geldbedrag. 

 

Ongeoorloofd verzamelen van privé-gegevens

Maar liefst 38 Amerikaanse staten hadden een klacht ingediend tegen Google. Het bedrijf gaat met de billen bloot en heeft nu toegegeven dat de Straat View auto's wel degelijk persoonlijke gegevens verzamelden. Ze waren uitgerust met speciale antennes die e-mail communicatie en andere privacygevoelige gegevens capteerden. Volgens eigen zeggen waren de kaderleden van Google hiervan niet op de hoogte en ging het om een iniatief dat van lagere echelons binnen het bedrijf afkomstig was.

 

Apparatuur verwijderd van Google Street View auto's

Inmiddels heeft Google de apparatuur en software verwijderd waarmee de auto's de data konden verzamelen. De internetgigant heeft ook de belofte gemaakt om de medewerkers beter op te leiden over privacy-issues. Verder zal Google ook meewerken aan een campagne die mensen oproept om hun wifi-netwerk beter te beveiligen.

 

Google Street View: ophef en boetes in andere landen

Naar aanleiding van Google Street View kwam Google in verschillende landen onder vuur te leggen. Heel wat mensen waren er niet mee opgezet en spraken van een schending van de privacy. Ook in België werd Google veroordeeld tot een geldboete van 150.000 euro, maar dat is een peulenschil in vergelijking met de 7 miljoen dollar die er nu geïnd wordt.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans