Bart De Koster

Adwords Campagne optimaliserenCustom columnGoogle advertentiesMeer topics Google Adwords campagnes

14.01.2015 - Strategy

Google AdWords campagnes optimaliseren: gebruik custom columns!

Google past zijn tools constant aan. Deze keer was Google AdWords aan de beurt. Zo heb je nu de mogelijkheid om zelf aangepaste kolommen op te stellen. Nog specifiekere cijfers zijn hiervan het gevolg. Ontdek wat de nieuwe mogelijkheden zijn en hoe je je campagnes nog beter kan optimaliseren.

Aangepaste kolommen: wat is dat?

Bron: support.google.com

Om een duidelijk overzicht te krijgen van de cijfers, kan je zelf kiezen welke kolommen je te zien krijgt in de tabel met statistieken. Het aantal klikken, de CTR (of doorklikratio), de vertoningen, de conversies, de conversieratio, de gemiddelde CPC (kost per klik), de gemiddelde positie en de totale kost zijn elementen die je constant in het oog moet houden. Deze kolommen zijn dan ook onmisbaar in je tabel met statistieken. Vind je het daarnaast gemakkelijk om ook de kwaliteitsscore van zoektermen of de bounce rate onmiddellijk te zien, voeg deze kolommen dan ook toe. Zo beslis je zelf welke gegevens je te zien krijgt. Kolommen die je geen extra informatie opleveren, verwijder je best. Op die manier behoud je een duidelijk overzicht van de belangrijkste cijfers.

Vanaf nu kan je zelfs nog een stapje verder gaan. Wil je nog specifiekere informatie? Maak dan zelf je eigen kolom aan.

 

Werk met gesegmenteerde gegevens

Klikken er meer mensen op je campagnes via mobiele toestellen of ligt de klikfrequentie (CTR) hoger op de desktop? Om een antwoord op deze vraag te verkrijgen, kan je zelf je een ‘custom column’ aanmaken. Klik bij ‘kolommen’ op ‘kolommen aanpassen’ en maak een nieuwe kolom aan met de elementen ‘CTR’ en ‘toestel’. Op die manier gebruik je bestaande maatstaven om gedetailleerde gegevens te bekomen. Je kan deze kolommen op campagne- of advertentiegroepenniveau aanmaken en zelf een eigen naam en beschrijving geven. Net als bij de gewone kolommen kan je deze gegevens ook sorteren, filteren en downloaden.

 

Gedetailleerde analyse van conversies

Je kan ook nieuwe kolommen aanmaken om meer details te verkrijgen over conversies. Maak je gebruik van zowel macro- als micro conversies, zoals de aankoop van producten en een inschrijving op de nieuwsbrief? Dan is het interessant om te bekijken hoeveel conversies de verscheidene campagnes en advertentiegroepen opleveren, opgesplitst per soort conversie. Zo zie je onmiddellijk welke conversie het best werkt en bij welke campagnes. Bovendien kan je ook per soort conversie de kost per conversie en de conversie ratio zien.

 

AdWords campagnes optimaliseren

Deze gesegmenteerde gegevens helpen je om je campagnes nog beter te optimaliseren. Google AdWords campagnes moet je namelijk voortdurend optimaliseren om de beste resultaten te verkrijgen. Om je AdWords campagnes te optimaliseren, gebruik je het best de gegevens uit de nieuwe kolom met data uit de andere standaard kolommen. Aan de hand van de cijfers bepaal je dan welke campagnes nog verbeterd kunnen worden. Nieuwe keywords toevoegen, keywords uitsluiten, nieuwe advertenties toevoegen, CPC’s aanpassen: het zijn acties die je campagnes meer klikken en conversies kunnen opleveren.

Bart De Koster

Bart streeft er als Project Manager naar om altijd het maximale rendement te behalen. Zijn jarenlange ervaring deelt hij graag met het hele Oh-team. Verder speelt hij gitaar in de fantastische band Suburb Songs.

Lees meer van Bart