25.02.2013 - Technology

Mozilla introduceert eigen besturingssysteem Firefox OS

Op het Mobile World Congress, een congres over mobiele telefonie in Barcelone, stelde de Mozilla Foundation een eigen besturingssysteem voor smartphones voor. Firefox OS zou tegen de zomer op de markt komen op te concurreren met Apple’s iOS en Google’s Android.

 

Firefox OS

Het besturingssysteem van Mozilla, Firefox OS, zou uitblinken in eenvoud en lichtgewicht, waardoor het op veel verschillende smartphones kan draaien. De navigatie doorheen de verschillende menu’s zou bijzonder vlot verlopen, zelfs wanneer er meerder apps tegelijkertijd draaien.

Firefox OS is daarnaast bijna volledig gebaseerd op de programmeertalen HTML5 en Javascript. Daardoor is het voor ontwikkelaars zeer eenvoudig om applicaties voor Firefox OS te ontwikkelen. Voor iOS, het besturingssysteem van Apple, gelden hieromtrent veel strengere regels. Grote bedrijven zoals EA en Disney zouden volgens Mozilla reeds bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe applicaties voor Firefox OS. Applicaties kopen zou trouwens via een eigen applicatiewinkel gaan en zouden te betalen zijn via de telefoonrekening. Het zal tevens mogelijk zijn om de applicaties één keer te gebruiken vooraleer ze te kopen.

Volgens Mozilla krijgt Firefox OS al steun van enkele grote gsm fabrikanten, zoals ZTE, LG, Huawei, Alcatel en het Amerikaanse Qualcomm. Ook telecomoperatoren zouden enthousiast zijn.

 

Open source

Het nieuwe besturingssysteem van Mozilla is net zoals de internetbrowser gebaseerd op open source. Dat betekent dat gebruikers vrije toegang hebben tot de broncode van de software. Op die manier kunnen ze bijdragen aan een continue verbetering van Firefox OS.

 

Vanaf juli beschikbaar

Firefox OS zou vanaf juli op de markt komen. Mozilla mikt daarbij vooral op smartphone bezitters in opkomende landen, zoals Brazilië, Colombië, Spanje en Venenzuela. Daar zal Firefox OS aangeboden worden via de operator Telefonica. Telenor zal dan weer toestellen lanceren in Servië, Hongarije en Montenegro, terwijl Deutsche telekom zich ontfermt over de markt in Polen.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans