Jongeren en Facebook. Heeft de jeugd het gehad met Facebook?

Er wordt de laatste tijd heel wat onderzoek gevoerd naar de populariteit en geloofwaardigheid van Facebook bij jongeren. Twee opvallende onderzoeken rond jongeren en Facebook…

Jongeren en Facebook: Amerikanen verliezen interesse in Facebook

Het befaamde studiebureau Pew vroeg 1.000 Amerikanen naar hun interesse in het sociale netwerk Facebook. Het resultaat? Amerikaanse gebruikers blijken hun interesse in Facebook te verliezen.

27% van de respondenten voorspelt dat hij of zij in 2013 minder tijd zal doorbrengen op de populaire sociale netwerksite. Vooral jongeren hebben het gehad met Facebook. Ze hebben het te druk of vinden Facebook tijdverlies.

Nog een opvallend resultaat: vele gebruikers van Facebook onderbreken hun activiteiten voor langere periodes. 61% van de gebruikers zou hun Facebook account voor enkele weken opschorten. De redenen die ze hiervoor opgeven zijn verveling, agressief online gedrag of massale hoeveelheden irrelevante informatie.

Deze onderzoeksresultaten bevestigt het dalende aantal gebruikers van Facebook in de Verenigde Staten in 2012. België kent momenteel een stijgend aantal gebruikers, maar zal dit succes blijven duren?

Nederlandse jongeren vinden Facebookpagina’s van merken niet geloofwaardig

In Nederland werd dan weer onderzoek gevoerd door InSites Consulting naar de geloofwaardigheid van merkenpagina’s op Facebook voor jongeren. Blijkt dat amper 2% deze pagina’s als een geloofwaardige bron van informatie over het product beschouwt. Voor de overgrote meerderheid zijn deze pagina’s dus niet meer dan reclame.

Dit toont aan dat de generatie Y zich erg bewust is van de marketingstrategie van een bedrijf. Maar wanneer merken hun sociale media écht sociaal gebruiken door feedback en conversaties van gewone consumenten op hun pagina’s toe te laten in plaats van ze zelf te vullen, dan zijn dit wel degelijk nuttige marketing tools. Het komt er dus op aan om samen met de gebruikers boeiende content te creëren die jongeren de moeite vinden om te delen, en niet om pagina’s commercieel in te vullen en te hopen dat jongeren alles ‘cool’ vinden en liken.

Dit onderzoek toont dus aan dat meeste bedrijven niet overinvesteren in social media management, maar het soms wel op een slimmere manier kunnen aanpakken

Executive Summary

Nieuws over jongeren en Facebook gebruik. Terwijl een Amerikaans onderzoek aantoont dat jongeren hun interesse in Facebook verliezen, toont een Nederlands onderzoek dat de Y generatie Facebookpagina’s van merken totaal niet geloofwaardig vindt. Toch zijn er nog goede perspectieven voor bedrijven om hun marketing strategie via Facebook en andere sociale netwerken te ontwikkelen…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *